Тези от вас, които следят видео ревютата на Digital.bg, сигурно вече са гледали това, в което ви запознахме с нестандартните ергономични представители на Digital wellness серията на Logitech, в лицето на мишките MX VERTICAL и ERGO M575.

Digital.bg - технологии ,софтуер и хардуер новини

Два впечатляващи компютърни аксесоара с А-симетрична ергономична форма и множество не просто улесняващи живота ни, а дори правещи работата ни с компютър приятна, функции. Наравно с мишките обаче, клавиатурата също е един много важен компонент, който е неизменно свързан с ежедневната работа с компютър.

Тук Digital.bg ще ви покаже една клавиатура, която буквално обърна разбиранията и стандартите ни за комфорт при употребата на такова устройство. Уважаеми дами и господа - Logitech ERGO K860.

Както всички други ергономични аксесоари в портфолиото на Logitech, и при клавиатурата ERGO K860, дизайнът е доста нестандартен и разчупен. Конструкцията буквално изглежда като излята. Ако я гледате отгоре, ще видите само промяната в разположението на текстовите бутони, но ако променим кадъра и я погледнете в профил, ще разберете, че всъщност дизайнът на аксесоари е още по-нестандартен, защото има издатина, наподобяваща хълм върху клавиатурата.

Да направим един експеримент, подобен на този, който направихме тествайки супер ергономичната мишка MX VERTICAL. Седнете на стол пред маса или бюро и поставете двете си ръце върху него. Забележете ъгъла под който застават те - не са успоредно нали? Дланите ви също не са поставени водоравно върху повърхността нали? Ето това е естественият начин по който трябва да бъде разположена клавиатурата пред вас и Logitech на практика са работили при създаването на ERGO K860 именно надграждайки тази база.

От опит мога да кажа, че използвайки стандартна клавиатура, само след час писане на сценарии за видео ревютата, които ви показваме ежедневно, започвам да изпитвам сериозна умора в дясната част на дланта, мускула на която при писане постоянно се натоварва от движението наляво и надясно.

Умора има в в лявата, но тя е по-скоро в долната част, при китката. Експериментирах и в продължение на седмица писах всички статии и ревюта, използвайки Logitech ERGO K860 и дори след това кратко време на експлоатация се оказва, че умора в китките няма, а болката в дясната ми длан почти изчезна.

 

Тук има и един допълнителен аксесоар, който спомага за комфортното ни изживяване по време на работа с клавиатурата. Това е специалната подложка в долната ѝ част, която също копира извитата форма на основното тяло.

Тази подложка допълнително намалява умората в китките и неприятното усещане от докосването с повърхността върху която е поставена клавиатурата . Подложката е мека и приятна на допир, като в нея има и мемори пяна, която ѝ позволява да копира формата на дланите ви. Горният слой е лесен за почистване и няма да се замърси лесно.

 

 

Почти всички клавиатури имат възможност за регулиране на наклона, но това става единствено чрез надигане на задната част. Реално почти никой не се замисля, че има потребители, които работят прави или с по-високо вдигнат спрямо бюрото стол.

Именно за тях Logitech са помислили, като са добавили специални крачета за обратен наклон, благодарение на които клавиатурата е също толкова удобна и когато сте по-изправени или дори прави.

 

 

Идеята на ергономичните аксесоари е да ви накарат да ви бъде колкото се може по-удобно, за да се чувствате колкото се може по-добре, а когато това е налице, със сигурност и това което вършите ще става много по-добре от обикновено.

Според проведено проучване, хората които работят с удобни ергономични компютърни аксесоари са много по-продуктивни от тези, които използва стандартни.

 

 

За пропусналите да гледат споменатото по разно видео ревю, на ергономичните мишки Logitech MX VERTICAL и ERGO M575, директен линк сме приложили тук.