Учените от цял свят продължават да експериментират с различни технологии, които да подобрят качеството на батериите в мобилните джаджи. Една от най-атрактивните им концепции са литиево-серните батерии, които крият голям потенциал. Масовото навлизане на устройства, които ги използват се бави, тъй като е необходимо повече време да се оптимизират възможностите на технологията. Експерти на Monash University направиха впечатлящ прогрес в разработката на батериите от този тип.

 

Усилената им работа води до разработването на прототип, който би позволил на смартфон да издържи до пет дни с едно зареждане. Това е най-ефективната литиево-серна батерия създавана досега в световен мащаб, съобщава SciTechDaily. Първата версия е предназначена за мобилни устройства, но метода може да се оптимизира за автономни автомобили и соларни панели. Новата батерия превъзхожда четири пъти най-добрата технология, която използват литиево-йонните батерии.

 

 

Настоящият прототип би позволил на електрически автомобил да измине 1000 километра с едно зареждане. Учените също така твърдят, че батериите от този тип са изключително евтини за производство, което е другото им водещо предимство. Този проект вече е предизвика интереса на някои от най-големите производители от Европа и Китай. Следващата вълна от тестове стартира след броени месеци, което допълнително ще оптимизира възможностите на литиево-серните батерии.

 

Още от Digital: Как да подобрим живота на батерията на смартфона си