Li-O2 - това е знакът на новата акумулаторна батерия която някой ден ще реши проблемите с недостиг на енергия при нашите смартфони, таблети и други мобилни устройства. В основата стои порест въглероден електрод.

 

Интересно е да отбележим, че Lithium-Air батерия с идентичен размер, съдържа 10 пъти повече заряд от тази Li-Ion акумулатора. Проста равносметка показва, че с навлизането на новата технология сред смартфоните ни, те ще могат да издържат средно по седмица с едно зареждане.

 

Гравиметрична плътност на енергията / Wh/kg

 

Не бързайте да се радвате обаче. За момента Lithium-Air батериите не са толкова съвършени, че да могат да се използват реално. Така че за създателите им от Кеймбриджският университет предстои не малко работа върху тази обнадеждаваща основа.

 

На първо място акумулаторът може да работи единствено в среда на чист кислород. Освен това за разлика от Li-Po и Li-Ion батериите, тези се зареждат много по-бавно. Най-общо казано, целта на учените сега е да стабилизират литиево-въздушните елементи.

 

 

Дано скоро успеят и Lithium-Air батериите започнат масово да се използват при смартфоните ни, защото както знаем един от най-големите проблеми при Smart джаджите ни днес именно липсата на достатъчно енергия.

 

Вашето мнение

Тук е интересно да споделите и вашето мнение по въпроса. Какъв смартфон или таблет използвате и колко често ви се налага да го зареждате?

 

Вижте още: Lenovo VIBE P1 - Смартфон с 5000 mAh батерия