Още от Digital.bg: Сравнение между процесорите Apple A14 Bionic, Huawei Kirin 9000, Snapdragon 888 и Exynos 1080 (Видео)

 

През годините във видео ревщтата на Digital.bg сме ви показвали различни монитори на компанията LG, като сред тях е имало и специализирани, като например универсалният геймърски и работен монитор LG 27UL850-W. Като цяло този тип устройства при южнокорейският технологичен гигант не са много или по-скоро не бяха. Защото по време на изложението CES 2021 от компанията показаха три нови и интересни геймърски модела от своята UltraGear серия монитори. Те са със сходен, типично геймърски и агресивен дизайн.

 

Първият от моделите носи името 27GP950. Както подсказва и няименованието му, той е 2 с 27" диагонал на дисплея. Технологията по която е направен е Nano IPS, а резолюцията е UHD 4K с 3840х2160 пиксела. Дизайнът е определен от LG като 4-side Virtually Borderless или иначе казано, рамка в четирите страни около дисплея почти напълно липса. Като е налично и интегрирането на Oxide TFT технология при изработката.

В задната част на монитора има стилизиран червен кръг със стилизираното лого на UltraGear, като в дясно от него са изнесени всички изходи и приложения за кабелно свързване. Всички свързани жици могат да се скрият в стойката. Тя е единична, с веобразно разширение в долната част. Има регулация по височина и в наклон.

 

 

Във видеото което сме приложили над тази статия, можете да видите каква реално е разликата между възпроизвеждането на картината при стандарт 100% sRGB монитор и при такъв с DCI-P3 98% Nano IPS. Също така е публикувано сравнение на образите при SDR и VESA DisplayHDR 600 с който разполага LG UltraGear 27GP950.

Със сигурност една от ключовите характеристики на монитора, на която задължително трябва да обърнем внимание е високата честота на опресняване. Тя е 144Hz (O/C оувърклок 160Hz) .В споменатото видео, можете да видите съпоставителна графика спрямо 60Hz честота на опресняване. С каквато са повечето стандартни монитори, които се използват за игра на игри.

 

 

Ще споделим от опит, че ако веднъж играете на монитор с повече от 120Hz, със сигурност последствие ще ви е много трудно отново да играете на такъв с 60Hz. ЩЕ ви се струва, че всички сече и забива. Като тук няма да има значение към колко мощен компютър сте свързали монитора. Проблемите идват именно от честотата на опресняване на картината.

При топ монитора има още изход HDMI 2.1 VRR, който е съвместим с всички актуални геймърски конзоли. Защото на всички е ясно, че все повече геймъри предпочитат да играят от универсална компактна конзола, пред варианта да си купуват специализан компютър за игра на игри.

 

 

Вторият монитор, който LG представиха в своята UltraGear серия е значително по-големият и малко по-различен в техническо отношение - 32GP850. Мониторът отново е Nano IPS и е с време за реакция от едва 1 милисекунда. Като сравнение повечето геймърски монитори са с 2 и 3мс, като това отново е малко, предвид, че стандартните монитори са с време за реакция 5мс.

При тях отново ще ви се стори, че има голям лаг, ако веднъж сте играли за по-дълги на монитор реагиращ на всичко с 1 милисекунда закъснение. Вместо HDR 600, тук е налична HDR 10. Ключов елемент е, че тук честотата на опресняване е цели 165Hz (O/C 180Hz)

 

 

За феновете на широкоформатната игра, LG представиха и модела UltraGear 34GP950G. При него освен нестандартният формат и големите размери на екрана, ключова характеристика е наличието на NVIDIA G-SYNC ULTIMATE технлогия, благодарение на която играта също върви идеално гладко. Тя е налична и при останалите два модела от новата серия на UltraGear, но в стандартният, а не ултимативен вариант.

 

 

Резолюцията на дисплея тук е 3440х1440 пиксела, като отново е налична VESA DisplayHDR 600. При този, честота на опресняване отново е 144Hz (O/C 160Hz). LG 34GP950G е и победител в категорията за иновации на изложението CES 2021.