В това свое видео ревю ще ви покажем един смартфон, който е нагледно доказателство, че за много пари можете да получите устройство на прайм бранд с доста прилична визия и не лоши технически параметри. Това до мен, уважаеми дами и господа е LG Q60.

Знаейки, че смартфонът струва малко над 300лв, доброто ни впечатление от дизайна му е още по-голямо. LG Q60 изглежда ефектно – заоблени периферни части, качествена изработка и материали. изцяло син корпус, като на светлина цветът на прелива и има интересни отблясъци. За съжаление повърхността се цапа много с пръстови отпечатъци, но за сметка на това не се пързаля. Размерите на телефона са 161.3мм на 77мм с дебелина от 8.7мм и тегло 172гр.

 

Впечатление ни прави, че по периферията има 2 отделни слота. които се отварят с тази игла. Под единия се крие слота за microSD карта памет, а под двугия са гнездата за 2 SIM карти. Винаги сме казвали, че това е много по-удачният и удобен вариант, защото можем да извадим карата памет, без да губим мобилна връзка. Минус и то до някъде е, че периферната част на телефона е малко претруфена - тук са двата слота, бутонът за активиране и курсорът за звука. Всъщност цялото разположение на изходите по периферията на Q60 е малко странно - в дясно e само бутона за извикване на Google Assistant,  горе няма нищо, а долу са порта за захранване, 3.5мм аудио жак и решетката на високоговорителя. Ето и един саунд тест, който направихме с него. LG са помислили и за сигурността – върху гърба на Q60 има Fingerprint сензор, който ви позволява да отключите смартфона с помощта на пръстов отпечатък.

 

Дисплеят е с характерна Waterdrop Notch изявивка горе. В нея се намира предната селфи камера, а отгоре ѝ е намерено място за решетката на говорителя. LG ви дават възможност да премахнете Notch и да направите дисплея стандартен, но тогава той няма да бъде 6.26“, а приблизително 6“.  Резолюцията е 1520х720 пиксела, което при работа от стандартно разстояние не би било проблем, но ако се доближите на по-близко разстояние, ще видите очертанията на пикселите. Рамката около дисплея е видима, но не можем да очакваме да няма, както на някой в пъти по-скъп флагман, същото се отнася и за резолюцията. Яркостта на дисплея е висока и той е добре видим при работа навън, когато грее слънце. Ъглите на странично виждане са широки.   

 

В основата на хардуера стои един добре познат ни 12nm централен процесор - Mediatek MT6762 Helio P22. Той е 8-ядрен Cortex-A53 с 2GHz тактова честота. Партнират му GPU PowerVR GE8320 и 3GB RAM памет. Вградената в смартфона памет е 64GB, но посредством споменатият по-рано слот за microSD карти памет, можете да добавите до още цял 1TB.

 

По време на тестовете ни телефонът върви гладко и нямаме проблеми със забиване или прегряване. На него могат да се играят дори малко по-тежки игри, единственото условие е да намите графиката им до средно или ниско ниво. Операционната система под която работи телефона е Android 9.0 (Pie) с потребителски интерфейс LG UX 7.

 

Въпреки, че е бюджетен, върху гърба на LG Q60 има 3 камери - 16MP с апертура f/2.0, 5 MP, 13mm ultrawide и дъбочинен сензор с 2 MP, благодарение на който могат да се правят снимки с "Ефект Боке". Ето и няколко тестови кадъра, от които можете да добиете реална представа за качеството с което снимат камерите. Тези пък са направени с предната селфи камера на LG Q60. Тя е 13MP и може да снима видео с Full HD качество.

 

LG Q60 се захранва от  Li-Ion батерия с 3500mAh заряд. Тя по време на тестовете ни издържа средно около ден и половина до два с едно зареждане, в зависимост от потреблението.