LG демонстрираха възможностите на първия телевизор с 8K резолюция само ден преди старта на технологичното шоу IFA 2018 в Берлин. По този начин компанията успя да изпревари Samsung и със сигурност ще се опита да се утвърди като лидер в този нов пазарен сегмент. Устройството разполага с OLED дисплей, който е с 88-инчов диагонал и поддържа резолюция от 7680х4320 пиксела. LG ще продължат да инвестират в тази технология и ще помагат на авторите, да оптимизират съдържанието си за 8K стандарта. 

 

Анализаторите са категорични, че това ще се превърне в следващата голяма иновация в индустрията. Това е само първият 8K модела на компанията, която разработва още телевизори, които поддържат 7680х4320 пиксела, информира TechRadar. Moжем да сме сигурни, че Samsung скоро ще представят собствено устройство с тази резолюция, за да останат конкурентни на LG. Все пак ще е необходимо време преди 8K резолюцията да се превърне в стандарт за индустрията и да ни позволи да усетим реалните ползи от този формат.

 

 

Едва ли има съмнение, че най-големият проблем на 8K телевизорите ще е високата цена. Припомняме ви, че преди четири години LG представиха първите си модели с 4K резолюция, които можеха да се купят от потребителите за около $25 хил. Много е вероятно телевизорите, които поддържат 8K формата да се продават за сходни суми. Все още не знаем повече детайли за новия модел на LG включително техническите спецификации и кога ще стартират доставките му на европейския пазар. 

 

Още от Digital: Първите телевизори с 8K резолюция ще се продават на пазара до края на 2018г.