Още от Digital.bg: Ревю на Asus ZenGimbal - Мултифункционален гимбъл за смартфони (Видео)

 

Вече ви показахме някои от най-интересните продукти, които LG показаха по време на първото по рода си виртуално технологично изложение CES 2021. Видяхте как работи смартфонът с навиващ дисплей, разбрахте подробности за първата в света модулна концепция за micro LED дисплей LG MAGNIT и чухте в действие безжична колонка LG XBOOM Go PL и слушалките с активно шумопотискане LG TONE Free FN7. Всички те бяха показани в живи YouTube презентации в канала на LG, под мотото Life is ON - Make Yourself at Home или в дословен превод "Чивотът е включен - почувствай се като у дома си".

 

 

В последната година след появата на COVID-19 много неща се промениха, включително и живота в дома ни и извън него. Появиха се нови специални устройства и се адаптираха стари такива, за нуждите на човечеството, свързани с борбата с вируса.

Нагледен пример за това са LG CLOi роботите. За тях знаем отдавна и вече сме ги виждали в действие. Първите представители на това семейство бяха показани още по време на едно друго популярно технологично изложение – IFA в Берлин през 2018 година.

 

 

През 2021 година LG CLOi получава UV-C. Това е симпатичен робот, който е въоръжен с ултравиолетова светлина, посредством която обикаля и дезинфекцира различни помещения. Не случайно роботът е направен с толкова приятен за окото дизайн. Той е проектиран от LG, дори да дезинфекцира инфекциозните зони в Ковид отделенията. Целта е той да въздейства позитивно на присъстващите в тях, нещо от което със сигурност имат нужда.

Подобен робот би бил и чудесно решение за дезинфекция на училищните стаи по време на междучасията и коридорите по време на час. Както всички други ултравиолетови устройства и LG CLOi UV-C не е желателно да активира оръжието си срещу вируси, когато близо до него има хора. Първият такъв вече почиства стаите в един от от луксозните хотели в Южна Корея. В него и румсървиса се извършва от роботи на LG.

 

 

Роботите от семейството на LG CLOi също така вече са адаптирани да доставят храна по домовете или да играят ролята на сервитьори като CLOi Servebot, който можете да видите в действие във видеото над тази статия. Чрез него не само се намаляват значително рисковете за служителите в хранителният бизнес, но и се ограничава разпространението на вируса към крайните потребители.

Такъв робот вече работи в ресторанта Mirasia в Южна Корея. Това може да повлияе негативно на професиите сервитьор и куриер задади CLOi Deliverybot, но със сигурност ще даде своя огромен принос за борбата с вируса, а и за развитието на технологиите, които със сигурност ще ни заобикалят в близкото бъдеще. CLOi Chefbot пък работи в кухнята като готвач и е идеално решение за ресторантите на хотелите от бъдещето, където посетителите е добре да получават храната си без човешка намеса.

 

 

Друг адаптиран робот е CLOi Guidebot. Както подсказва и наименованието му, той е магазинен гайд презентатор. Такъв вече обслужва клиентите в интериорен шоурум в корейската столица Сеул.

Неизменна част от него са не само роботите, но още изкуственият интелект, 5G, сензорите, навигацията, батериите и други. При всички тях ни очаква бърза градация и комплексна работа.

 

 

Както казват самите LG, в бъдещето няма да става въпрос само за отделни устройства, които използват изкуствен интелект и облачно свързане посредством 5G, а за цялостното изграждане на високотехнологична екосистема, която постоянно се разширява и надгражда.

Оказва се, че цялостната политика на LG през тази година е насочена към безопасност и дезинфейция. Вече стана дума, че кейсът на слушалките LG TONE Free FN6 и FN7, също има ултравиолетова лампа, която ги дезинфекцира при всяко зареждане.

 

 

Други устройства на LG, които също са създадени, за да предпазят човека от вирусите са PuriCare Wearable Air Purifier и LG Smart Thermal Camera.