Вижте още видео ревюто: Смартфон LG K40 - Цена, дизайн, първо впечатления и мнения 

 

Знаете, че Digital.bg е мястото където можете да намерите информация за всеки един смартфон който се предлага в България. Технологиите са нашата страст и винаги се стараем да сме първи и преди всички останали.

 

 

Така е и с LG K40 с дизайнът на който ви запознахме в първата част на това видео ревю. Там спряхме поглед още върху, премиум дизайна, използваните материали и сглобката с MIL-STD протекция, спецификите на периферията и някои малко известни факти.

 

 

В случай, че сте пропуснали да гледате въпросното видео – директен линк към него иманад тази статия. А сега ще продължим напред. Защото по време на MWC 2019, на щанда на LG видяхме топ модели като LG G8, LG G8S и LG V50, но едва ли някой е очаквал с чак такова нетърпение бюджетният K40, а след малко ще разберете, че е трябвало, защото има екстри с които не могат да се похвалят дори някои далеч по-скъпи флагман смартфони. 

 

 

Например при камерата – често ли виждате смартфон с предна LED светкавица? Селфи камерата е 8MP и снима видео с FHD качество. В автоматичен режим можете да активирате различни ефекти с добавена реалност, да правите цветови филтри ли да разкрассявате лицето с Beauty ефект. В Портретен режим камерата прави не лошо софтуерно „Боке“ при което лицето на преден план е на фокус, а фона зад него е дефокусиран.

 

 

Селфи камерата на LG K40 има още една много яка функция която ще се хареса на любителите на Facebook и Instagram. В „Mode“ избирате „Flash Jumps-Cut“ и при натискане на спусъка камерата прави серия от 4 снимки през 3 секунди, като последствие ги запаметя в GIF-че.  

 

 

Спусъкът може да бъде както, чрез виртуалният бутон, физически с курсора за звука или автоматично при жестова команда със свиване на длан пред обектива, а имате възможност и за активиране на гласова команда с думите Cheese, Smile, Whisky, Kimchi или LG.

 

 

Основната камера на смартфона е 16MP, като тук забелязваме наличието на AI CAM което е изкустен интелект при снимане, разпознаващ определени сцени и сценарии на снимки. Разбира се, не може да се съпостави като работа с AI при Leica камерите на Huawei, но не забравяйте, че LG K40 е бюджетен смартфон с пъти по-ниска цена.  В менюто на камерата намираме и QLens режим за който ви е нижна връзка към интернет.

 

 

С него освен, че можете да четете QR кодове, имате възможност насочвайки камерата си към даден предмет или обект, да получавате онлайн информация за него. Много полезно, особено в случаите когато сте на екскурзия някъде и искате да разберете повече за даден паметник или сграда. Сред нестандартните неща в камерата на LG K40, която впрочем е с PDAF автофокус, ще отбележим и бързото изскачащо меню с опции за споделяне на снимките.

 

 

Дисплеят на смартфона е доста голям. Пред себе си имаме 5,7" IPS матрица с резолюция 1440х720 пиксела. Съотношението на страните е 18:9 (2:1). В общи линии, това е съвсем адекватен за ценовият клас на смартфона дисплей. Няма някакви невероятни технически параметри, но пък както и сами виждате, цветовете му са реалистични, няма прекалено ясно изразени светли и тъмни зони, а яркостта е средностатистическа и ви позволява работа на открито. Нещото което можем да отбележим като плюс във Full View дисплея е съвсем тънката рамка в дългите му страни.

 

 

Също както при дисплея и при Хардуера, LG са заложили на сигурно. Централният процесор е доказал се като безпроблемен, с ниска консумация на електроенергия и цена която не би оскъпила крайната на продукта. В K40 има CPU MediaTek MT6765 с 8 ARM Cortex-A53 ядра с тактова честота достигаща 2GHz.

 

 

Партниращият графичен процесор е PoweVR GE8320, а RAM паметта – 2GB. Тази комбинация ще ви върши чудесна работа за базови и средно тежки задачи, но не и за повече от това. Така че не очаквайте, че ще можете да играете тежки игри на висока графика. Вградената в смартфона памет е 32GB.

 

 

Батерията на телефона е Li-Ion акумулатор с 3000 mAh заряд който по време на тестовете ни се оказва достатъчен за около 2 дни комбинирана работа.