Вижте още: LG Google Nexus 5X - Дизайн, Функции и Батерия

 

При LG Nexus 5X се използва същата технология която и при предходният Nexus 5 – IPS LCD. Познавайки добре двата телефона, можем да кажем и че картината която пресъздават е много близка като качество. Но това е съвсем очаквано, предвид и че резолюцията е идентична – 1920х1080 пиксела. При новият модел обаче плътността на пикселите за 1” е по-малка, защото диагоналът е нараснал от 4.95” на 5.2”.

 

 

За играене на игри или гледане на видео, Nexus 5X върши чудесна работа. Имаме добро цветопредаване и широки зрителни ъгли. Яркостта е стандартна, но тук ще отбележим липсата на една екстра, която не е чак толкова оскъпяваща продукта, но пък от друга страна дори когато я има, малко потребители се възползват от нея. Това е сензорът отчитащ заобикалящата ни светлина, на база което автоматично регулира яркостта на дисплея. Нивото на протекцията е добро, Corning Gorilla Glass 3 който намалява опасността от счупване и драскане на дисплея значително.

 

 

Въпреки, че в лицевата част имаме две решетки, които на пръв поглед предполагат два стерео говорител. Реално високоговорителят е само един и се намира в долната. Звукът от него е чист и ясен, но не особено силен. Имайки предвид абсолютно равната лицева част на смартфона, моментално си зададохме въпроса – няма ли да заглушим звъненето и музиката ако поставим Nexus 5X по лице? Интересното е, че това не се случва. От този тест сами можете да се убедите в един интересен факт. Дори да запушим напълно решетката на високоговорителя, звукът продължава да се чува ясно.

 

Хардуер

Ако сте гледали преди почти 3 години нашето видео ревю посветено на споменатият по-рано Nexus 5 знаете, че в основата на хардуера му стои LG G2. Някой ще се досети ли кой е смартфонът на базата на който е направен новият Nexus 5X. Централният процесор е 6-ядрен Qualcomm MSM8992 Snapdragon 808, той съчетава 4-ядрен Cortex-A53 на 1.44 GHz и 2-ядрен Cortex-A57 на 1.82 GHz. Да, това е същото CPU което преди точно година LG показаха премиерно при доскорошният си флагман G4.

 

 

Процесорът в момента не е топов, защото както знаем след него Qualcomm представиха MSM8996 Snapdragon 820 в LG G5, Samsung Galaxy S7 и Edge, HTC One M10 и още няколко топ модела. Но в същото време Snapdragon 808 и партниращото му GPU Adreno 418 са доказали качествата си като достатъчно надеждни. Не случайно се използват от смартфони като LG V10, Microsoft Lumia 950, Lenovo Vibe X3 и Moto X Style, ревюта на които можете да намерите във видео секцията на сайта ни. Хардуерът на Nexus 5X обаче не е съвсем същият както при G4, там имахме 3GB RAM памет, доколкото тук те са с 1 по-малко. Това неминуемо оказва влияние и на работата на телефона, но като цяло разликата не е фатална. Тестовете ни показват, че 5Х се справя отлично с всякакви натоварвания, дори при тежки гейм заглавия с максимални настройки няма никакво забавяне и fps е с високи стойности.

 

 

Вече видяхме новият Android версия 6.0  при различни модели смартфони. При тях обаче както знаем всеки производител прави свои собствени надстройки и персонализации. Това което виждаме в LG Nexus 5X е първообразът, чистият Marshmallow. Друго голямо преимущество което ви дава Nexus е привилегията винаги първи да получавате обновления за операционната си система.

 

Цена

Макар със своите малко над 500лв да не е най-скъпият смартфон в Google Nexus семейството, 5X може да се похвали, че има най-добрата камера спрямо всичко друго което сме видяли преди него там.

 

 

Дори и съпоставимо с някои топ модели на LG Спомняте ли си V10 който ви показахме как снима в отделно видео ревю неотдавна. Неговият сензор беше с размер 1/2.6", също колкото и при LG G4, тук вече имаме 1/2.3” което неминуемо се отразява и на качеството на снимките. Въпреки, че при 5Х мегапикселовият еквивалент е по-малък (12.3MP), но както и преди сме казвали, за качеството на дадена снимка многото мегапиксели не са никаква гаранция. И все пак наравно с плюсовете си, камерата на новият Nexus има и недостатъци. Например размерът на пикселите е малко по-голям 1.55µm, като съпоставка при споменатият G4 те са 1.12 µm. Апертурата f/2.0 е добра спрямо останалите нексуси, но е по-висока от тази на G4 – f/1.8. Ето няколко съпоставителни кадъра от които можете да добиете най-реална представа за качеството на снимките. 

 

 

Тя като характеристики е абсолютно същата с тази на LG G4 – 5MP с f/2.0 апертура. Тези два кадъра са направени в автоматичен режим по едно и също време.

 

 

 

Оставяме преценката на вас. В Disqus формата на сайта ни или на нашата Facebook страница можете да оставяте коментарите си, дали има разлика в снимките направени с двата телефона и ако да, то кой снима по-добре.