Сигурно си спомняте LG G2 - легендарен смартфон който впрочем има потребители които все още използват. Реално той постави началото на G флагман серията при смартфоните на LG. Последва G3 - първият в света смартфон с Quad HD дисплей. После се появи фешън моделът G4 който заради коженият си гръб беше същинско произведение на изкуството. LG G5 отново беше първи в света, но този път с модулната с и концепция. LG G6 пък беше доайен със съотношение на страните на дисплея 18:9.

Общото между тези флагмани на LG които се предлагат в търговската мрежа през последните 5 години е, че всеки един от тях е коренно различен от предшественика си и въвежда някаква технологична или дизайнерска новост, която никой друг производител на смартфони не е показвал до тогава. И така, това в ръката ми е последният флагман на LG – моделът G7 към който е добавено и ThinQ. Какво е по-интересното при него. Digital.bg ще ви покаже в това свое обзорно видео ревю.

 

 

На първо място, защо ThinQ? Това е абревиатура която за първи път видяхме в наименованието на смартфона LG V30s, а и е често срещаме в домашната потребителска електроника на LG. ThinQ означава Thinking of You (мислим за вас). Това е изкуственият интелект на бранда, който вече е интегриран и в новият им флагман. На него си заслужава да обърнем по-подробно внимание, а тук само ще обобщим, че ThinQ се включва на всякъде – от дисплея, през батерията и камерите, та чак до батерия.

 

Дизайнът на смартфона е в стилът на предшественика G6 – брониран Corning Gorilla Glass 5 корпус и алуминиева рамка в същият цвят в който е и гърбът. А цветовете са цели 4 - Platinum Gray, Aurora Black,Raspberry Rose и Moroccan Blue.Корпусът е с нова на защита IP68 и MIL-STD-810G. Тест G7 може да се мокри, устойчив е на прах, вибрации, висока и ниска температура. На теория телефонът е и много по-здрав от останалите си конкуренти които не са преминали през изпитания от американската армия. Не ви съветваме да го хвърляте, но изпуснете ли го – шансът да оцелее е по-голям.

 

 

Включително и дисплеят, който е огромен и очаквано предвид тенденциите на пазара на флагмани е с ефектна “Notch” извивка горе. Разбира се, ако не ви харесва, тя може лесно да се премахне софтуерно и дисплеят става стандартен или по-скоро почти стандартен, защото в краищата му има много ефектни извивки които копират линията на корпуса. Пред себе си имаме цели 6.1", зрителна площ която е идентична с тази на Huawei P20 Pro. В сравнение с него обаче LG-то е осезаемо по-малко на размер.

 

 

Ето и подробна съпоставка от която ще добиете реална представа за габаритите. 153.2мм на 71.9мм и 7.9мм дебелина VS 155мм на 73.9мм и 7.8мм дебелина. Теглото на G7 също е къде къде по-малко - 162гр. срещу 180гр. Заради намалената рамка около дисплея на LG-то, място за Fingerprint сензор в долната част няма. Той се намира върху гърба, а и това разположение като цяло е запазена марка на Южно Корейците.

 

На пръв поглед дисплеите на P20 Pro и на LG G7 доста си приличат, но реално са коренно различни. Ако при китайският флагман имаме Full HD със съотношение на страните 18.7:9, то тук резолюцията на дисплея е увеличена до 3120х1440 пиксела, а съотношението е 19.5:9. В резултат плътността на пикселите за 1“ е доста по-висока – цели 564ppi. 

 

Технологията на дисплея също е по-различна от всичко което сте виджали досега. LG са загърбили POLED и вече използват при флагмана си MLCD+. В подробните ни видео ревюта ще разберете какви са преимуществата на новата технология, а тук само ще издадем, че LG G7 е смартфонът с най-ярък дисплей в света. Все още не сме измерили реалната му яркост, но на теория LG споменават цифрата 1000 нита.

 

Разглеждайки периферията на телефона ни прави впечатление появата на още един допълнителен бутон. Той служи за извикване на LG асистент. LG 7 е един от малкото флагман смартфони днес при които е останал 3.5мм аудио жак. Високоговорителят е един, но по думите на LG – G7 е най-добрият музикален смартфон за 2018г., защото са използвали целият корпус на устройството за резонанс. Тестовете ни показват, че наистина слушайки музика, цялата задна част вибрира, дори когато сме запушили решетката на високоговорителя с пръст.  

 

 

При хардуера на LG G7 всичко е очаквано, предвид, че тестваме флагман. Да това е най-доброто което ни предлага пазарът към момента. 8-ядрен централен процесор Qualcomm Snapdragon 845 с две 4-ки Kryo 385 Silver и Gold на 1.7 GHz и 2.8 GHz. GPU Adreno 630 и 4GB или 6GB RAM в зависимост от това с какъв сторидж се предлага версията - съответно 64GB и 128GB. Извън тях, можете да добавите до още 400GB памет чрез microSD.

 

Камерите върху гъра на LG G7 са две - с 16MP всяка, като единият сензор е с апертура f/1.6, другият с f/1.9. Те служат за снимки с широка бленда, за съжаление оптичен Zoom няма. Максималното качество на видеото е 4K, но тогава не можете да се възползвате от оптична стабилизация и 60fps. Предната селфи камера е 8MP и отново е широкоъгълна. Скоро ще подложим камерите на LG G7 на подробен тест, но като цяло качеството им е близко и една идея по-добро от това на G6 и все още далече от Huawei P20 Pro или Samsung Galaxy S9.

 

 

При батерията оставаме малко изненадани от капацитета - 3000mAh са мъничко според съвременните разбирания за флагман. Но все пак дисплеят е с нова технология която по-спецификации изразходва с 30% по-малко енергия. Предстои да разберем  до колко се отразява това в подробните ни видео ревюта. Също и как се справя супер бързото  Quick charge 4.0 зарядно, което за съжаление не получихме с демонстрационният телефон който е все още ритейл бройка.

 

Цена

LG G7 ThinQ за сега не се продава официално в България, но като ориентир ще ви издадем, че цената на която се очаква да се появи скоро ще бъде около 1350лв.