По време на MWC 2016 в Барселона, LG направиха една от най-дългоочакваните премиери за тази година – техният нов и първи по рода си флагман G5. Смартфон който не просто е фейслифт на предшественика си, както например сме свикнали да виждаме в последните години от Samsung и Apple, а напълно изменена концепция която създава първият в света модулен смартфон. Уважаеми фенове на новите и интересни технологии, в поредица от няколко подробни специализирани ревюта, екипът на Digital.bg ще ви запознае с него в детайли.

 

Дизайн

Когато преди точно година LG представиха предният си флагман G4, той имаше два варианта – базов с пластмасови гърбове с 3D текстура и луксозен, направен от естествена кожа. В България масово се продаваха бройки в комплект с пластмасови и един или два кожени. Времето показа, че най-удачен от всички цветове е черният, който не се амортизира бързо, най-проблемен е кафявият който по периферията си става на петна, а горният слой на кожата се разпада.

 

 

При G5, LG са направили радикална промяна не само в концепцията на телефона, но и в дизайна му – кожата е заменена с алуминий. Моноблоково парче алуминий! Как разбрахме това ли…винаги ни се е искало да разрежем тестваните от нас телефони през средата, за да видим какво има в тях. Е при LG G5 успяхме.

 

 

Външната част на корпуса на пръв поглед изглежда хлъзгава, но реално подържим ли G5 в ръка се оказва, че захвата е по-добър от очакваното. Устройството е удобно за държане в ръка и опасността от неволно изпускане е сравнително малка.

 

 

Вече нямаме характерната ергономично извивка на гърба която респективно се отразяваше при G4 и на дисплея. При G5, LG залагат на плавно заобляне в три от страните на гърба, то също спомага за удобството при носене джобове или държане в ръка. Само долната, къде е разглабящият се модул, формата е малко по-различна.

 

 

Цветовите разновидности в които можем да срещнем G5 са общо 4, които случайно или не са абсолютно същите както на Apple iPhone 6S - сребърна, тутаниева, златна и розова.

 

Антена и Обхват

Разглеждайки корпуса на смартфона забелязваме нещо много интересно. Обърнете внимание на тази хромирана лайсна между периферията и гърба на смартфона.

 

 

 Ако не тествахме чисто нов смартфон щяхме да си помислим, че предният му собственик е успял да обели покритието. Истината обаче е, че тези парченца са с малко по-различно покритие. По този начин LG са решили проблема с антените, които както знаем имат смущения в сигнала ако смартфона беше изцяло метален. G5 в 99%  от тялото си е точно такъв.

 

 

Макар трудно да може да бъде забелязано, лицето на сваляемата долна част е пластмасово. Тестовете ни с покритието на антената отчитат добри резултати, дори в подземен гараж имаме обхват. Телефонът поддържа една nano SIM карта скрита под гнездо в дясната периферна част, до нея е и мястото за microSD четецът на карта памет. Разглеждайки още периферията ще отбележим, че 3.5мм аудио жак е горе.

 

 

Това разположение е много по-удачният вариант при положение, че слушате музика със слушалки. А в окомплектовката на G5 базово влиза много яко Hands Free с кабел с текстилена обвивка. Ако предпочитате да слушате музика на високоговорител, то LG имат още една приятна изненада за вас. Вградената колонка е много силна, в това можете да се убедите от звуковият тест който прсавим във видео ревюто по-горе. 

 

 

Разположението ѝ е удачно в случаите когато поставяте телефона върху маса, говорителят не се запушва, също ако работите с една ръка. Неудобство ще изпитате когато играете игри хоризонтално с две ръце. Тогава говорителят остава под пръстите ви и звука става значително по-слаб.

 

Габарити

Тук ще отбележим нещо любопитно. Дисплеят на новия флагман е спаднал от 5.5, на 5.3” но въпреки това някои от габаритите на корпуса на устройството са се увеличили спрямо предшественика му.

 

 

Визираме височината, дебелината и теглото, спад има единствено ширината където както виждате в лицевата част рамка около дългите страни на екрана почти няма. (149.4 x 73.9 x 7.7мм на 148.9 x 76.1 x 6.3мм)

 

Вашето мнение

Големият въпрос е – Загубиха или спечелиха LG от промяната на задния капак от кожен в метален? Вашите отговори и коментари очакваме във формата за дискусии под този плейър или на нашата Facebook страница.

 

По подобие на LG V10 който ви показахме във видео ревю неотдавна, G5 също има Power бутон с вграден четец на пръстови отпечатъци. Като качество, надеждност и бързина на работата, сензорът работи добре. Няма нужда от повторни задавания или дълги задържания.

 

 

 

USB Type-C

Подобно на всички други нови флагмани и този има USB Type-C. То както знаем спомага за много по-бързият обмен на информация и позволява на зарядното да зарежда телефона ви по-бързо. Когато тествахме преди време LG Google Nexus 5X ние отбелязахме едно голямо недомислие в устройството.

 

 

Ако искате да прехвърлите жично информация от него на компютъра си, той задължително трябваше да има USB Type-C, защото кабела на зарядното беше двустранно с този стандарт. При LG G5 подобен проблем няма, защото другият край на кабела е с пълноразмерно USB.

 

Очаквайте

Гледайте Digital.bg и утре, за да видите втората част на нашето видео ревю посветено на първият в света модулен смартфон – LG G5. В него ще разгледаме и тестваме дисплеят, хардуера и батерията на устройството.