Вижте още: LG G5 срещу LG G4 - Алуминий или Кожа

 

Първият в света модулен смартфон е вече факт. След премиерата му по време на MWC 2016, от близо две седмици LG G5 е вече в ръцете ни за тест. За това време екипът на Digital.bg подложи устройството на различни изпитания, резултатите от които ще сподели с вас в поредица от няколко подробни видео ревюта.

 

 

Вече видяхте първото от тях, в което се запознахме с концепцията на G5, разгледахме дизайна му, използваните в корпуса материали и технологии, съпоставяйки ги с тези на предшественика му. Разгледахме още периферията и вграденото озвучение.

 

В случай, че сте пропуснали да гледате това видео, не се притеснявайте – директен линк към него ще намерите над тази статия. Сега вече спокойно можем да продължим напред с обзора си, в следващите няколко минути ще научите още интересна информация и малко известни факти за смартфона + резултати от проведените от нас тестове.

 

Дисплей

Плътността на пикселите за 1” при LG G5 е по-голяма спрямо тази при G4. Това се получава защото диагоналът на дисплея е намален до 5.3” спрямо предходните 5.5”, а в същото време резолюцията се е запазила непроменена Quad HD 2560x1440 пиксела. Така при новият флагман имаме 554ppi с 0.0458мм размер на всяка от точките. Детайлността на образа е направо убийствена.

 

 

Най-добре ще оцените това когато гледате 4k видео с пейзажи. Последният слой на дисплея е от 2.5d стъкло. С извитите си краища, то много добре допълва и без това заоблената визия на LG G5. Освен това, олеофобният слой позволява работа с ръкавици и намалява до минимум цапането с пръстови отпечатъци. Яркостта на IPS Quantum дисплея е достатъчно висока (800nit), както при ръчна, така и при автоматична настройка. Ъглите на странично виждане за хоризонтална и вертикална гледна точна са почти водоравни. Също така сме приятно изненадани от факта, че дори при работа под директно насочена слънчева светлина не се появяват каквито и да е отблясъци. Протекцията на екрана е от последното Corning Gorilla Glass 4 ниво.

 

 

Дисплеят има още една приятна, но по-скоро софтуерна екстра. Може да е постоянно активен, което за хора не носещи ръчен часовник е голямо удобство, пестящо батерията на телефона от постоянни активации на екрана. Споменавайки тях, освен чрез Power бутона, G5 по традиция за LG може да се активира и чрез двойно почукване. Не, че при G4 не можеше да погледнете колко е часът без да активирате екрана, но това ставаше доста по-трудно. Скрийнсейвърът обаче все пак консумира ток - 0.8% от батерията в час. Така не звучи много, но ако го умножим по 24 се оказва, че удоволствието на дисплея на G5 постоянно да свети часовник ще ви струва 20% от капацитета на батерията. Сами можете да прецените, заслужава ли си да го активирате.

 

Хардуер

Вече видяхме Snapdragon 820 процесора при няколко различни смартфона Samsung Galaxy S7 и S7 Edge, HTC 10, Sony Xperia X Performance и убийственият HP Elite X3. Всъщност обаче LG G5 е първият смартфон който се появи на световният мобилен конгрес в Барселона с това CPU. Характерното при него е, че не гони много ядра. Той е 4-ядрено с Kryo микроархитектура и съчетава два двуядрени процесора, съответно с 2.15 GHz и 1.6 GHz тактова честота.

 

 

Друго характерно нещо за този процесор е, че за разлика от предшественика си Snapdragon 808, консумира много по-малко електроенергия и грее значително по-малко. Партниращият графичен процесор е Adreno 530, а RAM паметта максималните към момента 4GB. Едва ли ще изненадаме някой, но този телефон не се затруднява с нито една задача която му поставихме. Тежки графични приложения, стриймване на видео с висока резолюция, възпроизвеждане на предварително заснето 360-градусово видео, множество едновременно отворени табове и програми. Несъмнено обаче най-приятното изпитание е играта на игри с големи системни изисквания.

 

 

Mortal Kombat X която виждате в момента на екраните си е една от тях. Сами можете да се убедите, че върви изключително гладко. Игра е голяма почти 2GB, но това изобщо не трябва да ви притеснява. Вградената в телефона памет е само един вариант с обем от 32GB, но чрез microSD можете да добавите до забележителните 2TB. Не бързайте обаче да се радвате, това че телефона може да чете карти до 2TB не значи, че вие ще можете да добавите толкова. Кратка справка показва, че към момента на българския пазар максимумът обем на microSD който се продава е 512GB, а цената му е солена - 900лв.

 

Цена

Почти толкова струва самият LG G5, че дори и в някои случаи по-малко. Какво имаме предвид? В свободна продажба цената му е около 1300лв., а при подписване на договор с тарифен план SMART XL във Виваком, цената спада до 839.90лв.

 

Батерия

При предходният LG G4 имахме Li-Ion акумулатор с 3000 mAh заряд. Ако следвахме логиката при флагманите на Южнокорейците, също както LG G3 и G5 трябваше да е с толкова. Но не, тук малко изненадващо имаме само 2800 mAh. На теория имаме спад, ок но ние сме се научили да не вярваме само на сухи цифри. Оказва се, че в комбинация с упоменатият вече хардуер и с операционна система Android версия 6.0.1 Marshmallow LG G5 издържа на около 10% повече автономна работа.

 

 

Така с едно зареждане смартфона без проблем изкарва два дни при комбинирано натоварване. Освен това както вече споменахме в първата част на ревюто ни, новият флагман на LG има USB Type-C 1.0 чрез което в комбинация със специалното Fast Charge 3.0 зарядно което влиза в окомплектовката на телефона се осъществява много по-бързо зареждане спрямо това което сме имали до момента. Забележете, за само 30 минути, могат да се постигнат от 0 до 83% на батерията.

 

LG G5 & Friends

Очаквайте и нашето трето ревю от поредицата посветена на новият флагман на LG – G5. В нея ще ви покажем от близо, защото това е първият в света модулен смартфон, какви специални модули има той и как работят те. Ще обърнем внимание и на камерите, които вече са общо три. Като ви очаква и нагледен съпоставителен тест с камерата на предходният флагман LG G4.