Батериите на смартфоните остават тяхна слабост, но компаниите постоянно търсят нови технологии. LG Chem обяви, че разработва нов тип батерии, които да използват по-малко кобалт, съобщава PocketNow.

 

Осигуряването на кобалт става все по-трудно и скъпо, което ще увеличи цените. Само през миналата година за производството на батерии за смартфони, лаптопи и други устройства са били нужни 30 000 тона кобалт. Той е важен елемент от литиево-йонните батерии и дори е в по-голямо пропорционално количество спрямо кобалта в батериите на електрическите автомобили.

 

LG Chem казва, че в момента продава само 10% батерии с ниско съдържание на кобалт. Тя иска да увеличи дела им до 40% още до края на следващата година. До 2020 г. LG Chem иска да продава 60% батерии с ниско съдържание на кобалт.

 

За целта компанията увеличава усилията си в развитието на нов тип батерии. Те използват по-малко кобалт, който заменят с никел и манган. Комбинацията от трите вещества запазва свойствата на батериите, но използват само 20% до 30% кобалт спрямо сегашните литиево-кобалт-оксидни батерии.

 

Още от Digital: Три полезни съвета за удължаване живота на батериите в нашите смартфони