Малко хора знаят, но първият смартфон със сгъваем дисплей, не е нито Samsung Galaxy Fold, нито Huawei Mate X. Съвсем малко преди тях, но все пак първи се появи Royole FlexPai. Вероятно не сте чували за него, защото марката не е никак популярна в България, а и като цяло трудно би могла да се конкурира по известност с гиганти като Huawei и Samsung.

 

 

След като преди точно година беше поставено началото на този тип смартфони с нестандартни сгъваеми дисплеи, на бял свят се появиха още няколко нови модела, сред които и наследникът на Mate X – Huawei Mate Xs. Хоризонтално сгъващият се Fold пък получи вертикално сгъващ се вариант в лицето на Samsung Galaxy Z Flip, а скоро очакваме и второто поколение Samsung Galaxy Z Fold 2. Motorola пък пуснаха в продажба конкурент на Z Flip, който възроди името на един свой много популярен прародител и получи наименованието Motorola Razr (2019).

Последствие много марки заявиха намерение да правят смартфони със сгъваеми дисплеи, като видяхме не малко 3D концептуални модели, с интересни и нестандартни дизайнерски решения.

Една от популярните марки, от които очакваме подобен смартфон LG, защото те винаги са били в крак с иновациите. Спомнете си, че първият модулен смартфон LG G5 беше тяхно дел. Преди това пък имахме LG G4, който е с гръб от естествена кожа, LG G Flex, който пък имаше не само извит дисплей, но и самовъзстановяващ се корпус. Преди време пък компанията показа футуристичният си проект за LG Drone Phone, който е летящ смартфон от бъдещето.

 

 

През тази или най-късно през следващата година, със сигурност предстои да видим нов нестандартен флагман от южнокорейците, който има голям шанс да ни впечатли.

Първоначално се предполагаше, че той ще бъде със сгъваем дисплей, като условно можем да наречем модела “LG G Fold” или “LG G Foldable”, за да не е с близко до името на Samsung Fold. Във видеото, което сме приложили над тази статия, можете да видите една от най-реалистичните 3D концепции на LG за подобен смартфон със сгъваем дисплей. Във видеото можете да видите и някои от интересните технически характеристики, които се предполага, че може да има той.

 

Тук обаче се появява едно голямо „Но“. Дали пък няма шанс LG да бъдат новатори и този път? Тоест да не направят поредният смартфон със сгъваем дисплей, а изцяло нова концепция с дисплей който се навива?

Реално има всички предпоставки това да се случи. Защото започна масово да се говори за LG B Project, като бъдеща технологична иновация от LG. Ще припомним, че компанията вече има първият в света навиващ се телвизор. Той носи името LG Signature OLED TV R и се радва на огромен интерес, но не и на масовост, защото цената му е около 100 000 лева. Дано LG B Project не гони същата ценова политика, защото в такъв случай няма да се радва на голяма потребителска аудитория. Ако се питате, защо името на проекта е "B" - биуквата идва от името на изпълнителния директор на LG - Kwon Bong-seok

 

 

Навиващите се дисплеи могат да бъдат чудесна алтернатива на сгъваемите такива, но реално кой от двата е по-практичен? Дали модата с тези нестандартни дисплеи е преходна или това е бъдещето – предстои да разберем.

 

Още от Digital.bg: Какво знаем в аванс за смартфона Samsung Galaxy Z Fold 2 - Цена, иновации, дизайн и технически характеристики (Видео)

 

Музика: Bensound.com