Рядко показваме телевизори в ревютата си, но този определено заслужи да се появи на сайта ни. Причините за това са много и в следващите минути ще разберете, кои са те. Тук само в аванс ще ви издадем, че новият LG 4K NanoCell TV 49NANO863NA е нагледно доказателство, как в наши дни с ограничен бюджет, можем да се сдобием с висококачествен телевизор, който има почти всички екстри, които и телевизор с няколко пъти по-висока цена.

 

 

Ще започнем с това, в каква кутия идва телвизорът с моделна абревиатура 49NANO863NA, какво има в окомплектовката си и как се сглобява. Предвид, че както подсказва и наименованието му, телевизорът е с 49“ диагонал е хубаво поне при изваждането от кутията, да се възползвате от помощта на втори човек. Иначе както виждате, самият монтаж е елементарен. Имате нужда от една кръстата отвертка, за да завието общо 8 винта.

 

 

Телевизорът позволява и монтаж директно върху стена, тъй като е VESA съвместим. По този повод ще отбележим нещо доста практично, което LG са направили. Захранващият кабел е с Г-образен щепсел. Рядко срещано и много полезно при монтаж върху стена. Ако изберете да монтирате стойката както нас, то ви очака още една приятна изненада – всички кабели, включително захранващия са скрити в самата стойка и не загрозяват с видимото си присъствие.

 

 

Стойката е извита и държи телевизора доста стабилно. Дизайнът им е много елегантен и изчистен. Рамката около екрана е минимална, което неминуемо се отразява на възприемането на изображенията при гледане. Впрочем, ако сте избрали монтаж върху стена – LG имат едно много ефектно базово приложение, което имитира картини с рамка, които могат да стоят статично или да се сменят на определено време. Ако използвате монтаж със стойка, както в нашия случай - можете да ъплоуднете снимка, която сте направили преди да поставите телевизора, и така той ще изглежда като прозрачен.

 

 

Да си поговорим малко за изображенията, които пресъздава 49NANO863NA. Както и сами виждате, те са с идеално 4K качество. Впечатлени сме от технологията NanoCell, която прилага наночастици, които осигуряват изчистване на цветовете покриващи напълно RGB гамата. Благодарение на тази технология се филтрират матовите цветове и се увеличава чистотата на RGB цветовия спектър.

 

 

Образно казано – наночастиците са като фин филтър, който още повече пречиства цветовете на EDGE LED дисплея с резолюция 3840 x 2160 пиксела. Благодарение пък на NANO BLACK технологията, черното е наистина черно. Ще го забележите най-добре при тъмни сцени, особено при игра на игри. Отделно, че са налични още HDR 10 Pro и HLG Pro.

 

 

За добрата работа на телевизора, разбира се допринася и неговият хардуер. В основата на LG 4K NanoCell TV стои третото поколение на добре познатията ни A7 процесор, при който на помощ идва AI изкуствен интелект. Една от екстрите, с които последният ни впечатли много е възможността автоматично да избира настройки на картината и звука, спрямо съдържанието, което в момента предва телевизора.

 

 

Първоначално бяхме малко скептично настроени относно реалното приложение на тази функция, но тестовете ни показаха, че тя работи доста бързо и реална разлика в цветовете и звука се вижда и с невъоръжено около, а и ухо. Ще акцентираме, че озвучението е Dolby Vision IQ & Dolby Atmos.

 

 

Ако преди години, телевизорът служеше само за гледане на телевизия, то днес тези устройства са доста по-мултифункционални. Според проучване което проведохме, на 100 човека, повече от половината отговарят, че дори не използват телевизорите си за гледане на телевизия. Оказва се, че голяма част от хората гледат онлайн съдържание, благодарение на някоя от популярните стрийминг платформи. По време на теста си с новия LG 4K NanoCell TV, се възползвахме от базово инсталираните на него Netflix и Apple TV. Единственото, което трябваше да направим е да логнем акаунта си, за което ни трябваше по-малко от минута.

 

 

Друго нещо за което често потребителите използват своя смарт телевизор е той да бъде техен източник на информация. Но не на такава, която им предоставят новинарските телевизионни канали, а точно това от което имат нужда. Как става това ли? Дистанционното на LG 49NANO е с вграден микрофон и поддържа гласово разпознаване. Просто задаваме въпроса, който ни интересува, а самият телевизор е достатъчно умен и бърз, че да ни отговори, на база неизчерпаемата информация, която съдържа Интернет.

 

 

Тук ще отбележим, че в комбинация с гласовите команди, дистанционното има и вграден жироспопичен сензор, който е калиброван много добре. С негова помощ движим виртуален курсор върху екрана, той подобен на този на компютърната мишка, но за разлика от него, няма нужда от повърхност, върху която да се пързаля.

 

Още от Digital.bg: LG представиха нова серия прозрачни OLED телевизори