Не ви ли се е искало някога да имате универсално добър монитор, който да служи еднакво добре за стандартна офисна работа, гледане на видео и за игра на игри. В същото време да има красив дизайн, корпус с най-разнообразни портове и добри технически параметри. В това свое видео ревю ще ви покажем един точно такъв монитор, който отговаря на всички критерии да бъде определен като универсално добър. Уважаеми дами и господа - LG 27UL850-W.

 

На първо място ще отбележим дизайна. Той е изчистен, елегантен и нестандартен. Свикнали сме мониторите да бъдат чисто черни или евентуално със сиви елементи по стойките им. Тук LG са действали по-смело в дизайнерските си решениия и крайният резултат определено е бил успешен. Погледнат в гръб мониторът изглежда по един начин, а в лице по коренно различен. Гърбът е бял, а лицевата част черна. Всъщност по-голямата част от лицето е заета от дисплея, а съвсем малко от рамката около него. Сребъристата стойка пък идеално се вписва както към гърба, така и към лицето. Тя играе ролята на обединяващ елемент. Формата на стойката е полукруг и така 27UL850-W стои много стабилно на повърхността върху която е поставен. Стойката има възможност за регулация както по височина, така и странично. В резултат мониторът може да се обърне вертикално. Както знаем много хора които работят с графични приложения предпочитат това разположение на монитора.

 

Със сигурност едно от важните, да не кажем най-важното нещо при даден монитор е дисплеят му. Тук той е с голям 27" диагонал който практиката ни показва, че е достатъчен както за работа така и  за забавление. Зрителната площ спокойно може да бъде разделена на два работни плота. Резолюцията е 4K 3840 x 2160 пиксела, което ви гарантира изключително добра детайлност с високо PPI. В резултат, дори да се приближим съвсем близко до дисплея, няма да забележим очертанията на пикселите, а това както не веднъж сме казвали, оказва благоприятно влияние на очите ни при продължителна работа - умората е доста по-малка в сравнение с тази при дисплей с по-ниска резолюция.

 

Разбира се за качеството на картината им много други съпътстващи фактори, като един от тях е наличието на HDR. Благодарене на него образите които възпроизвежда дисплея са много по-детайлни, контрастни, наситени, ярки и ясни. Но имайте предвид, че от HDR до HDR има голяма разлика. Тук поддръжката е VESA сертифициран Display HDR 400, което образни казано е "върхът на сладоледа" в тази технология при мониторите. Също така ще отбележим, че дори съдържанието което гледате да е SDR, няма да имате никакъв проблем, защото мониторът има възможност автоматично да го преобразува към HDR. Няма да е напълно същото както стандартно HDR съдържание, но ще бъде много близко до него благодарение на така нареченият HDR ефект. Освен това дисплеят има True Color Pro софтуер, който прави автоматична хардуерна калибровка на цветовете.

Гледайки тези кадри, сигурно ви прави впечатление, че цветовете са изключително наситени. Всъщност ако дисплеят ви не е не покрива sRGB 99% стандарт, няма да можете да видите това което виждаме ние на 27UL850-W. Неговият IPS дисплей има изключителна прецизност на цветовете с висок цветови спектър.  Специално за геймърите LG са интегрирали при своя монитор три специфични технологии. Radeon FreeSync, което гарантира плавно двибжение без насичане,дори при висока резолюция като тази тук.

 

 

Dynamic Action Sync, която сингронизира движенията на мишката ви със случващото се на екрана. Без нея би имало минимално, но все пак налично забавяне, което влияе на качеството на играта ви. Също както при видимостта ви в тъмни сцени при шутъри. Тук на помощ идва технологията Black Stabilizer. Тя автоматично прави по-тъмните зони по-ярки и така имате преимущество пред противниците си, които се крият в тях. Мониторът има възможност за персонални геймърски настройки в общо 3 режима - Gamer, FPS и RTS.

Разглеждайки периферията на монитора, нем ожем да не отбележим наличието на USB Type-C който ви позволява много, разнообразни и успоредни функции. Можете едновременно да прехвърляте данни и да зареждате с до 60W, което е еквивалент на доста мощно бързо зарядно за смартфон. Display Connection порта е съвместимо с MacBook. В останалата част намираме 2 цифрови аудио/видео изхода HDMI, DisplayPort 1.2 и USB Downstream Port версия 3.0.

 

 

Част от периферията е и вграденото MAXXAUDIO стерео озвучение с мощност 2х5W. Тестовете ни показват, че звукът е доста силен и чист, нещо което ще оцените много при гледане на филми и игра на игри. Разбира се, ако искате да не пречите на околните, можете да се възползвате и от порта за слушалки. Правим този акцент, защото не са единици мониторите без или с нискокачествено озвучение. Всички настройки на монитора стават много лесно, благодарение на OnScreen Control интерфейс. Цената на LG 27UL850-W в България е около 1200лв.