Android OS е платформа, която често е обект на различни заплахи, които излагат на риск сигурността на потребителите и в момента има много мобилни приложения, които незабелязано могат да инсталират зловреден софтуер на вашия смартфон. Подобни вируси могат да бъдат много опасни, тъй като поверителна информация като данни за банковата ви сметка може да попадне в чужди ръце, но също и да позволи на хакери от разстояние да контролират устройството ви. Google полагат много усилия, за да се справят със зловредния софтуер, но и потребителите има какво да направят и да се предпазят от подобни заплахи. 

 

В официален доклад свързан със сигурността на Android OS от Google информираха своите потребители, че риска от вируса е седем пъти по-голям, ако те дадат позволение да се инсталират приложения извън Google Play на смартфоните си, коментира ZDNet. Компанията извършва над 200 млн. сканирания за сигурност на устройствата всеки ден и твърди, че това е първото нещо, което трябва да направите, за да се предпазите от възможността да станете жертва на вирус. Деактивирането на тази функция може да стане от меню "Settings", където трябва да изберете "Security" и в раздела "Device Administration" ще видите "Unknown Resources". 

 

Следващата стъпка е да кликнете върху бутона до "Allow instalation of apps from sources other than the Play Store", като тези няколко секунди, които отделите ще ви се отплатят подобаващо като предотвратят възможността да инсталирате приложения от непознати източници. Не бива да забравяте, че е много важно да не кликвате върху линкове, чиито произход не ви е известен, тъй като това също е разпространен метод за инсталирате на вируси в смартфона ви. Благодарение на този лесен трик ще увеличите със седем пъти защитата си срещу зловреден софтуер, което е изключително важно, ако искате да продължите да работите безпроблемно с устройството си.

 

Вижте как най-бързо да подобрим сигурността на устройство с Android OS