Таблетите са много удобни устройства, които до голяма степен заменят функциите на настолните компютри и лаптопите. Още повече, когато става дума за хибридни таблети, като този, който Digital.bg ще ви покаже в това свое видео ревю. Уважаеми дами и господа, това на екраните ви е  Lenovo Yoga Smart Tab YT-X705F. Умишлено казваме цялото наименование на модела, защото това не е първият таблет от Yoga семейството на Lenovo. Отделно и той самия има две разновидности. Какви са те, ще разберете след малко. Време е да започнем обзора си.

Както подсказва и наименованието му, Yoga Smart Tab не е стандартен таблет. Той няма нищо общо с вида на масовите таблети, които изглеждат като голям смартфон, има и далеч повече функции. Голяма част от тях са производни именно благодарение на нестандартният му дизайн. В долната част на корпуса има цилиндрична извивка, която играе ролята на стойка, а вътре са скрити батерията и силното стерео озвучение. По този начин в останалата си част корпуса на таблета е много тънък. Измерваме едва 8.1мм. Корпусът на Yoga Smart Tab е направен от комбинация между метал в долната част и гумиран поликарбон в останалата. Материалите са много удачни, като вторият не се пързаля, приятен е на допир, а следи от пръстови отпечатъци по него личат само ако погледнем корпуса под ъгъл. Таблетът е удобен за държане в ръка и благодарение на споменатата вече извивка. В нея е скрита метална стойка, която се отваря посредством този бутон.

Стойката има няколко фиксирани положения, които не само ми предоставят богата функционалност за настолна работа, но и ви гарантират, че таблета ще стои стабилно във всяко едно от тях. Ако стойката не беше със степени, със сигурност щеше да има колебания в ъглите на отваряне. Със сигурност Lenovo не са го споменали в презентацията си, но изобретателният ни ум измисли още един интересен начин за поставяне на таблета…висейки на стената като картина. За целта ви нужен пирон и Yoga Smart Tab определено ще пасне още по-ефектно на интериора ви.

 

 

Когато отворите стойката, вътре под нея ще намерите още едно малко капаче. В нашата тестова бройка YT-X705F, тук се намира само слота за microSD карти памет, но Lenovo предлагат  Lenovo Yoga Smart Tab и във вариант със SIM карта, която ви позволява да използвате интернет на таблета, без ограничения от Wi-Fi мрежа. Самият Wi-Fi е двубандов 2.4GHz и 5GHz. Безжичната връзка с други устройства става посредством Bluetooth версия 4.2, а жичната чрез USB Type-C 2.0. По периферията на таблета има още 3.5мм аудио жак към който можете да свържете слушалки или външни колонки.

 

Последното едва ли ще ви се наложи да направите, предвид че в стойката на таблета са вградени два изключително качествени високоговорителя JBL с по 2W мощност всеки.  Те имат Dolby Atmos функционалност и звукът който възпроизвеждат е не само силен, но и изключително чист. Тестовете ни показват, че с Yoga Smart Tab без проблем ще можете да озвучите средно голяма стая, ще можете да гледате филм с ефекти или с голямо удоволствие да се насладите на някоя игра. По корпуса на таблета има цели 3 дигитални микрофона, което ви позволява да записвате качествен звук или да провеждате видео разговори.

Цената на YT-X705F конфигурацията на Lenovo Yoga Smart Tab в България към днешна дата е около  500лв., варианта с 4G LTE се казва YT-X705L и струва със 100лв повече. При проверка, кои от родните телекоми предлагат модела в портфолиото си. Не откриваме Yoga Smart Tab в официалната ценова листа на нито един от трите. Единствено в новинарският бюлетин на Виваком четем, че модела е „наличен в магазините и онлайн на сайта на телекома на цена от 21.98 лв. на месец с план i-Traffic XL+“. Това означава, че по всяка вероятност скоро Yoga Smart Tab ще се появи и в онлайн магазина им.

Ако вече сте се спрели конкретно на този модел на Lenovo и правите избора си е хубаво да знаете, че може да попаднете на модел Lenovo Yoga 3, който е с подобна стойка, но е коренно различно устройство с много по-слаби технически параметри. А какви са те при тестваният тук Yoga Smart Tab, ще разберете във втората част на това видео ревю.