Вижте още видео ревюто: Lenovo Yoga Slim 9 - Модерен лаптоп с компактни размери и красив дизайн

 

Това е Lenovo Yoga Slim 9, който наследява миналогодишните тип модели Yoga C940 и Yoga S940. Няма шанс да не го познаете благодарение на характерният му кожен капак, който идеално пасва на черният му алуминиев корпус.

 

В първата част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, спряхме поглед именно върху тези премиум елементи на визията на устройството. Поговорихме си за някои специфики на конструкцията му, споделихме размерите и тествахме здравината на лаптопа. Ако случайно сте пропуснали въпросното видео, ви съветваме да го гледате първо, преди да продължите с това. Директен линк ще намерите над тази статия. А сега е време да продължим напред с техническата част на обзора ни.

Ще започнем от дисплея, който позволява на Yoga Slim 9 да се използва едновременно и като лаптоп, и като таблет, и като презентационна дъска. Рамка около дисплея почти няма и той заедма цели 90% от цялата лицева част. Пред себе си имаме 14“ LCD видимо добро качество. За това има съществена причина и тя е, че дисплеят е с UHD резолюция, която му дава максимално добра детайлност.

Дори да се вглеждаме от съвсем близко разстояние, не можем да забележим очертанията на пикселите. Това оказва положително влияние и на умората на очите ни след продължителна работа. Тя е значително по-малка в сравнение с тази при дисплеите с по-ниска резолюция. За доброто качество на картината спомагат още два съществени фактора и това са наличието на HDR и Dolby Vision. Типично за семейството Yoga, дисплеят е с тъчскрий функционалност и поддържа 10-точков мултитъч.

Хардуерът на Yoga Slim 9 е базиран на платформата Intel Evo. В основата му стои централен процесор 11 генерация Intel Core i7-1165G7, при който тактовата честота достига 2.8GHz. На централният процесор партнира изцяло новата Intel Iris Xe видеокарта, която далеч надхвърля представите ни за параметри при вградено GPU. Лаптопът е с 16GB LPDDR4X оперативна RAM памет и с 1TB PCIe SSD сторидж.

 

 

С тази хардуерна конфигурация, машината върви повече от отлично. По време на тестовете си я натоварихме с всевъзможни задачи, включващи работа с различни програми, мултитаскинг, едновременно отворени приложения и брауз прозорци, дори и игра на игри. В резултат, Yoga Slim 9 се справи с всички изпитания без особено затруднение. Впечатление също така ни направи, че при сериозно натоварване темепературата на лаптопа не става прекалено висока. За това до голяма степен допринася факта, че корпусът му е алуминиев.

След хардуера, не можем да не кажем няколко думи и за периферията на лаптопа. Независимо от компактните му размери и дебелината на профила между 15.3мм и 16.4мм, Yoga Slim 9 има достатъчно богата и функционална периферна свързаност. По продължението ѝ намираме бутон за активиране, комбиниран 3.5мм аудио жак за свързване на микрофон и слушалки, пълноразмерен 2-ро поколение USB-A 3.2 и 2 USB-C 3.2 от 1-во поколение. Последните съчетават (Thunderbolt 4, DisplayPort и захранваща функция. За безжичната връзка се грижат WiFi 6 и Bluetooth 5.0.

 

Вградената в корпуса на лаптопа камера е с хардуерна защита срещу хакерски атаки. Визираме факта, че над нея има механичен капак, който дори да успеят да хакнат комп»търа ви, няма да им позволи да гледа през камерата му. Самата камера е 1MP, като ѝ партнират два микрофона.

 

В дизайна на Yoga Slim 9 има още един компонент, който прави лаптопа на Lenovo оше по-ефектен и запомняш се. Става дума за пространството под клавиатурата. То, заедно с тъчпада са покрити от едно голямо цяло парче стъкло. Повърхността е приятна на допир, като учудващо, предвид спецификата на материала, следи от пръстови отпечатъци по нея не остават. Стъклената повърхност има още и две други преимущества. По тъчпада пръстите ни се пързалят леко, а там където стоят дланите ни при въвеждане на текст, температурата е по-ниска и респективно се чувстваме значителни по-комфортно. Тъчпадът е изграден с помощта а иновативна Glass sense технология, която разпознава силата на натиск на пръста върху нея. При допир тъчпадът реагира с лека вибрация и това е много удобно за работа.

 

 

И на финала на нашето видео ревю, посветено на Yoga Slum 9 сме оставику приятната изненада, която ни сервира батерията му. Зарядът ѝ е достатъчна за до 10 часа употреба. Във варианта на модела с Full HD дисплей пък капацитетът скача до 17 часа активна работа. Ето това вече е стабилен резултат.