Вижте още видео ревюто: Лаптоп Lenovo Yoga S940 - Цена, дизайн и функции

 

Ако сте от хората, които следят видео ревютата на Digital.bg, със сигурност сте разпознали силуета на лаптопа до мен. Това е Lenovo Yoga S940, един от най-красивите и мощни бизнес лаптопи не само на бранда, но и като цяло сред този клас машини глобално.

В първата част на ревюто му спряхме поглед върху дизайна, използваните материали и размерите на S940. Да, последните са сред големите преимущества на машината – тя е супер компактна и удобна за работа извън офиса. Въпреки намаленият си размер обаче, Lenovo Yoga S940 има напълно функционална клавиатура, голям тъчпад и още неща които няма да ви преразказваме. За пропусналите да гледат ревюто, директен линк има тук долу. А сега ще продължим с останалите ключови елементи в Yoga S940.

Несъмнено един от основните козове на този лаптоп пред конкуренцията му е дисплеят. Не само защото около него рамка почти липсва. Не всеки ден се среща лаптоп който не е геймърски, а дисплеят му е 4K. Пред себе си имаме 13.9“ зрителна площ с резолюция 3840x2160 пиксела, което означава, че плътността на пикселите за 1“ е 317ppi, с 0.08мм размер на всеки от пикселите. При почти всички други лаптопи с подобен размер, тези стойности са наполовина по-малки. Тази висока резолюция определено има своите преимущества, но и недостатъци – основният от които е цената.  Ако не беше с 4K, лаптопът щеше да е значително по-евтин.  Ще припомним, че S940 струва над 3600лв.

 

Но да погледнем положителната страна – от колкото и близко разстояние да гледаме този дисплей, не можем да забележим очертанията на пикселите, а това значително намалява умората в очите ни след продължителна работа. Също така помага на фотографи и дизайнери да виждат всеки детайл, без никаква пикселизация. Дисплеят на S940 има още едно нещо по-което остава без аналог сред тестваните от нас лаптопи до момента. Ако погледнете от близко краищата на екрана, ще видите, че те са извити, подобно на смартфоните. Дисплеят няма почти никакви отблясъци, което в комбинация с високата му яркост гарантират, че ще можете да работите безпроблемно навън дори когато грее ярко слънце. В цифри - максималната яркост достига почти 600cd/m² което е впечатляващ резултат.

 

Разпределението на яркостта по цялата зрителна площ пък е 84%, като по-светлите зони са непосредствено преди рамката на дисплея горе и долу. Зрителните ъгли са много добри, като отклонението спрямо реалният цвят е минимално. И за финал, разгледждайки дисплея ще кажем, че той е с възможност за Dolby Vision и отговаря на стандарта VESA400 HDR. Тоест може да декодира пълен 12-битов PQ сигнал от видео.

При хардуера на Yoga S940, Lenovo дават възможност машината да се конфигурира с два централни процесора Core i5-8265U или Core i7-8565U. Умишлено не казваме по-слаб и по-силен, защото и двата са работят светкавично, като единият една идея по-светкавичен. Е, ние решихме да тестваме именно него, за да разкрием максималният потенциал на лаптопа. 14nm Whiskey Lake процесор е с 4 ядра и забележете посредством Thermal Velocity Boost достига тактова честота от 4.6GHz на едно от ядрата или 4.1GHz на всички. Различни варианти има и по отношение на LPDDR3 RAM паметта. Тук тя е 16GB, а в другият вариант тя е наполовина по-малка.  

 

 

Тук коментарите са излишни – само ще кажем, че на този лаптоп върви всички, от което може да има нужда един бизнес потребител.  Като имате на разположение и достатъчно памет върху която да го съхранявате. Машината е снабдена с 1TB NVMe SSD при което скоростите за пренос на данни достигат почти 3GB/s скорост за пренос на данни при четене и 2GB/s при писане. Освен чрез алуминиевият си корпус, Yoga S940 се охлажда и посредством два активни вентилатора долу. При максимално натоварване измерваме средно 34°C Нивото на шума също е в норма - максимум 30dB(A).

 

 

Lenovo Yoga S940 се захранва от 52Wh акумулатор който по време на тестовете ни е достатъчен за 5 часа активна работа. Ако изключим интернета и намалим яркостта на дисплея до минимум, време се увеличава до малко над 8 часа. Ако сте избрали модел с FHD дисплей, капацитетът се увеличава двойно.  Лаптопът има на разположение RapidCharge технология за бързо зареждане в изключен режим.