Когато става дума за модерни и не много евтини лаптопи за работа и забавление, в наши дни стандартните устройства остават на заден план и отстъпват на хибридните. Този сегмент от екзотичен преди години, днес благодарение на марки като Lenovo се превърна в масов и предпочитан от по-заможните потребители заради мултифункционалността си, а и заради красивата, запомняща се и нестандартна визия. В това свое видео ревю екипът на Digital.bg ще ви покаже именно един от последните 2 в 1 хибриди които се появиха на пазара за преносими компютри. Уважаеми дами и господа - Lenovo Yoga C740-14IML.

Визуално C740 определено изглежда ефектно, като съчетава изчистена визия, отсечени линии и заобляния. Целият корпус на лаптопа е направен от алуминий, като това за щастие не е оказало негативно влияние на цената на устройството, която изцяло е в рамките на разнумного - около 2000лв., което предвид техническите му параметри си е направо евтино. Но всичко по реда си. Продължавайки да разглеждаме дизайна, ще кажем, че алуминуевият корпус освен красив е и функционален, защото служи като естествен охладител на хардуера.

 

В черната версия която тестваме ние, по корпуса следи от пръстови отпечатъци не личат. Дебелината на лаптопа е само 14.9мм, като те са измерени в задната част - предната е малко по-тънка. Теглото на Yoga C740 му позволява да бъде пренасян лесно по време на пътувания извън дома или офиса. Устройството тежи само 1400гр. Предвид, че в името на лаптопа присъства Yoga, съвсем очаквано е той да бъде с отварящ механизъм който му предоставя по-голяма функционалност. Горният капак се отваря до почти 360 градуса, като механизмът е двукомпонентен, движи се плавно но и стегнато. Тестовете ни показват, че е доста здрав и дори след многобройни отваряния и затваряне не се появяват луфтове.

Хибридният механизъм е много удобен за моментите в които гледате филми или разглеждате снимки - ако използвате лаптопа за забавление. Ако ви е работен - той служи чудесна работа за презентационна дъска. Още повече, че обръщайки лаптопа от хоризонтално във вертикално положение и съдържанието на екрана ще се обърне. Тук на помощ идва тъчскрийн функционалността, която ви позволява да слайдвате по екрана с пръст.

Както и сами виждате, рамката в три от страните около дисплея е съвсем незначителна. По този начин се намаляват общите размери на лаптопа, а и индиректно се оказва положително влияние на възприемането на картината която виждате на екрана. Съотношението на дисплея спрямо тялото на лаптопа е цели 88%. За сравнение, при стандартен лаптоп то е около 75%.  Yoga C740 е широк 214.6мм, което е по-малко в сравнение с повечето 13.3" ноутбуци които сме виждали, а нека припомним, че пред себе си имаме цели 14".

 

Независимо от компактните размери на лаптопа, новият Yoga C740 има съвсем пълноразмерна и функционална клавиатура, която впрочем е в същият цвят в който и останалата част от корпуса на лаптопа. Бутоните ѝ са с ергономична форма и прилягат добре към пръстите ви при писане на текст. Материалът не се пързаля и не запарва. Бутоните са с къс и сравнително плавен ход. Спокойно можете да пишете продължително текст докато някой си почива до вас, без да му пречите, защото бутоните не са шумни. Дори да е тъмно – никакъв проблем, защото клавиатурата има самостоятелна подсветка. Тъчпадът също е доста обширен. Размерите му са съпоставими с тези на 15.6“ лаптоп. Падът е със скрити под общата равнина помощни бутони, мултитъч е и разпознава жестове.

 

Това квадратче под клавиатурата е Fingerprint сензор, който при заключен лаптоп ви дава достъп до него след разпознаване на пръстовият ви отпечатък.  За сигурността ви в интернет, Lenovo са помислили и хардуерно. WEB камерата има механичен капак, който дърпате когато не я използвате. Тази екстра се превърна в типична за средният и висок клас лаптопи на Lenovo и ви предпазва от хакери, които надзъртат в живота ви през камерата на лаптопа. За тези, които нямат лаптоп с тази екстра, препоръчваме добрите стари лепенки върху камерата.

 

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на хибридният лаптоп Lenovo Yoga C740-14IML. В нея предстои не по-малко интересна информация и резултати от най-разнообразни тестове на които подложихме дисплея, хардуера, батерията и периферията на устройството.