Вижте още видео ревюто на Lenovo Legion 5 Pro - Един от най-добрите геймърски лаптопи в класа до 3000 лева

Неотдавна Lenovo представиха своите два топ модела ThinkPad X1 Carbon Gen 9 и X1 Yoga Gen 6. Две наистина впечатляващи устройства, които още с премиерата си успяха да привлекат вниманието ни и нямахме търпение да се появят в България и да пристигнат за обстоен тест при нас. Ето че това се случи и шестата генерация на Lenovo ThinkPad X1 Yoga е вече в ръцете ни. От няколко дни екипът на Digital.bg тества това високотехнологично устройство и сега идва ред да сподели с вас впечатленията си от него.

Както подсказва и наименованието му, това е хибридно мултифункционално устройство, което не е просто стандартен лаптоп. Благодарение на специалният си отварящ механизъм, то с едно движение може да се превърне от лаптоп, таблет или в презентационна дъска.

Това не е нещо ново за Lenovo, предвид че вече години наред Yoga предлага на потребителите своята интересна концепция и с всяко следващо поколение единствено я надгражда като здравина, надеждност и функционалност. Както знаете, ние от Digital.bg също не правим видео ревюта от вчера. По тази причина ще се разровим в архива си, за да се върнем в началото на 2015 година и да ви покажем откъс от видео ревюто на гъвкавият лаптоп Lenovo Yoga 2-11. Това беше и първият Yoga сред лаптопите на Lenovo, които бяхме тествали.

Първообразът на хибридния лаптоп, който ви показваме в настоящето видео ревю пък тествахме в началото на 2016 година. Това беше Lenovo ThinkPad X1 Yoga. Кратък откъс от видеото в което ви показваме дизайна му, можете да видите в плейъра над тази статия. Е сега когато ви показваме шестата генерация на модела и сами виждате, че основната идея на Yoga се е запазила, но дизайнът на устройството е надграден значително.

Всяка следваща генерация подобрява предшественика си. Дори по отношение на размерите, шестата генерация е значително по-компактна от петата. Това определено ни харесва. Мобилността на лаптопа е сред големите му качества. Той лесно дори би се побрал в средно голяма дамска чанта. Във времето в което го тествахме, можем да кажем, че по никакъв начин не ни тежеше да го носим няколко дни между дома и офиса.

Теглото му е само 1350гр, а точните размери 313мм на 223мм, с дебелина на профила от едва 14.9мм. Като база за сравнение, последният Apple MacBook Air, който има претенции да е изключително тънък е с дебелина на профила от 16.1мм. А тук ще отбележи, че неговият дисплей е и с почти 1" по-малък диагонал. Така че по отношение на дебелината на тялото, при последният ThinkPad X1 Yoga, Lenovo са се справили повече от отлично.

Не си мислете обаче, че тънкото тяло е постигнато за сметка здравина или качество на изработката. Шестата генерация X1 Yoga е направена изцяло от метал. Единствените поликарбонови елементи са тънката рамка около дисплея, която в по-голямата си част е покрита от стъкло и бутоните на клавиатурата. Тук ще споделим впечатленията си от клавиатурата, която е проектирана така от Lenovo, че когато използваме X1 Yoga като таблет и презентационна дъска, да стои от задната или от долната страна.

Като така при допир равна повърхност в единия случай, тя не пречи на стабилността, а в другия при държане на устройството в ръка, не намалява стабилността на захвата ни. За стандартното си предназначение клавиатурата също е направена много добре. Бутоните ѝ са пълноразмерни, с ергономична форма и прилягат добре към пръстите ни. Материалът от който са направени бутоните, абсорбира влагата, която пръстите правят при допир.

 

 

Ходът на бутоните е отсечен и къс. Теста ни с продължително въвеждане на текст показва, че не натискаме случайно съседни бутони и разположението на функционалните бутони и стрелковият курсор е интуитивно. Типично за ThinkPad серията, в централната част на клавиатурата има червена гумирана точка, която наричаме “Trackpoint”. И друг път сме казвали, че веднъж свикнете ли с функциите, които предоставя тази екстра, после трудно бихте използвали лаптоп, който не я има.

 

 

Особено удачна е за работа с графични приложения или за рисуване. Като тя си партнира с трите механични бутона непосредствени под клавиатурата. Ако все пак предпочитате стандартният метод на работа с тъчпад. Lenovo ви дават и тази възможност, като в долната част на тъчпада са разположени помощните сензорни бутони.

А сега да се върнем на алуминиевият корпус на лаптопа, който е здрав, лек и придава едно неподправено усещане за лукс. Да, още от далече личи, че ThinkPad X1 Yoga е качествен скъп продукт, предназначен за бизнес потребителите, при които няма място за компромиси.

Всички отделни елементи на конструкцията прилягат добре един към друг, като при опити за кривени и при тест с директен натиск, не се чуват неприятни скрибуцания и припуквания, а конструкцията не поддава. Алуминиевият корпус има и функционална задача. Той спомага за по-доброто пасивно охлаждане на хибрида, който дори когато е със сериозно натоварен хардуер, не започва да грее прекалено много.

Но за хардуера ще ви говорим във втората част на това видео ревю. В нея ще споделим с вас още преките си впечатления от дисплея, периферията и батерията на устройството. Интересното тепърва предстои да бъде показано.