Вижте още видео ревюто на Lenovo ThinkPad P15v - Професионална мобилна работна станция

 

В началото на месец май в серия от видео ревюта, Digital.bg ви запозна с Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 6. Висок клас бизнес хибрид между лаптоп и таблет, който определено успя да привлече вниманието ни с много добри параметри. За любителите на лукса и новите технологии обаче, сега решихме да покажем във видео още един подобен лаптоп от серията X1, но с още едно ниво нагоре в йерархията на компанията.

Всъщност към настоящия момент, това е флагман модела в Yoga семейството на Lenovo. Или иначе казано, ако имате достатъчно пари и искате да притежавате най-доброто от най-доброто, то този ThinkPad X1 Titanium Yoga е един от лаптопите, които непременно трябва да видите при избора си. Той има много преимущшества пред преките си конкуренти и тях ще разгледаме обстойно в това видео ревю.

Ще започнем от едно от двете най-ключови неща в тази машина, това е материалът, от който е направен лаптопа на Lenovo. Във видео ревютата си често казваме, че лаптопите с метален корпус са много по-добри от тези с пластмасов и това е 100% вярно. Изключение правят карбоновите корпуси, които обаче не са обикновена пластмаса, а композитен материал с въглеродни нишки.

Такива машини впрочем имат и Lenovo в сериите си Carbone, които сме ви показвали в различни видео ревюта в Digital.bg. Когато обаче говорим за метален корпус при лаптопите, в 99% от случаите той е металът е алуминий. Лек, но не много здрав материал, който има някои предимства, но и недостатъци. При Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga обаче металът е доста по-различен и има само преимущества, с едно малко изключение, което е себестойността му. Както подказва и наименованието на лаптопа - това е титаний.

Супер здрав, лек и красив материал, който се използва за създаването на професионална техника и на много скъпи бутикови неща, като например часовници. За здравината на титанияе говорено много. Тук само ще отбележим, че най-хубавите изкуствени импланти на тазобедрени стави в човешкото тяло човешкото тяло са направени именно от титаний, който издържа без проблем десетилетие активна експлоатация.

Същият този материал Lenovo са използвали и за своя ThinkPad X1 Titanium Yoga. Всъщност, макар ида не го пише в името му, в корпуса на този лаптоп Lenovo са използвали и карбон, който е облечен в повърхностен слой от титаний. Ето това вече е иновативно и много ефектно решение от страна на технологичният гигант. Долната част на тялото пък е направена от магнезиева сплав. Тоест всички редки, здрави, леки и скъпи материали, тук са събрани на едно място.

За разлика от останалите X1 Yoga модели в семейството на Lenovo, които са с черен корпус, Titanium е графитено сиво тяло и лесно може да бъде различен от останалите лаптопи. Разбира се с това отличителните белези не свършват. Важен сред тях е форматът и съотношението на ширина спрямо дълбочина на корпуса. 297.5мм на 232.7мм, което е по-близко до квадрат, отколкото до правоъгълник, както при стандартните лаптопи.

Това се дължи на факта, че Lenovo са интегрирали в X1 Titanium дисплей със съотношение на страните 3:2. Това е направено, за да може да се постигне оптимизация по при работа работа във всеки един режим на хибридното устройство. И като лаптоп, и като таблет, и като презентационна дъска. Да както всяка друга Yoga и тази има възможност за 360 градуса въртене на дисплея, посредством тези две гъвкави панти.

Механизмът им се движи стегнато, но в същото време го прави плавно и дори с един пръст горният капак може да бъде отворен. От друга страна в максимално отворено положение, когато използваме ThinkPad X1 Titanium Yoga като таблет, долната част не се разклаща.

 

 

Държейки ThinkPad X1 Titanium Yoga в ръце не можем да не отбележим, че този лаптоп е изключително лек и тънък. Той тежи едва 1150гр, а дебелината на профила му е 11.5мм. Това прави X1 Titanium Yoga най-тънкият ThinkPad, който Lenovo са правили до момента. Като база за сравнение стандартният ThinkPad X1 Yoga е дежел 15.5мм.

Титаниевият лаптопа е доста тънък и в сравнение с реципрочни устройства от този клас, но на други марки. Например HP Elite Dragonfly е с дебелина на профила от 16.1мм, а Fujitsu LifeBook U9310X е дебел цели 17мм.

 

 

До тук с видимото за очите в корпуса на Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga. Във втората част на това видео ревю ще подходим по-технически и ще ви запознаем в детайли с всички характеристики на този топ флагман на компанията. Както обичаме да казваме - интересното тепърва предстои.