Както и друг път сме казвали в ревюта на различни нови и премиални продукти, по време на технологичното изложение CES в Лас Вегас, видяхме много и интересни джаджи. Но несъмнено една от най-интересните е на това устройство в ръцете ми. Якото при него е, че имате на разположение не просто таблет или 2 в 1 хибриден ноутбук. Lenovo ThinkPad X1 е изцяло нова модулна концепция която реално ви предлага доста повече устройства към основната база.

 Но нека започнем със самата основа, която представлява ето този таблет. А той определено е красив и нестандартен. Освен магнезий, вторият материал който откриваме в ThinkPad X1 Tablet се казва PPS Hybrid Injection. Това е специална хибридна пластмаса която е едновременно, здрава, лека, гъвкава и като допълнение приятна на допир. В резултат теглото на таблета е само 795гр. а корпуса устойчив на амортизация и нараняване.

 

 

Единственият минус е, че по него следи от пръстови отпечатъци личат, но ще го преглътнем на фона на останалите предимства. Като база за сравнение един от основните му конкуренти в лицето на Microsoft Surface Pro 4 тежи точно 1050гр. Като имайте предвид, че той е най-лекият от всички останали в този клас които са - Dell XPS 12, HP Spectre x2 12-a003ng, ASUS Zenbook UX305CA-FB055T и Toshiba Portege Z20t-B, а те са с тегло от над 1.2кг.

 

Хардуер

Lenovo ThinkPad X1 Tablet – но реално това устройство таблет ли е? Таблетите обикновено имат средно бърз процесор Snapdragon, Qualcomm или Intel Atom, същият или сходен с този който имаме при смартфоните си. Тук също имаме Intel-ски процесор, но не какъв да е, а Core m7 vPro 6Y75. Това е върхът на сладоледа в този клас устройства. След малко ще разберете и какви са впечатленията ни от него по време на тестове. Но нека първо споделим какво точно е желязото което е побрано в m7 vPro.

 

 

Това са 2 процесорни ядра с 4 MB SmartCache и стандартна тактова честота от 1.2 GHz. До тук нищо чак толкова впечатляващо, но почакайте да разберете каква честота постига процесора при клокване. Чрез Max Turbo Frequency технологията на Intel, той постига забележителните 3.1 GHz. Почти тройно повече спрямо стандартната честота. Като в същото време консумацията на електроенергия не се увеличава, а дори е по-малка от първоначално очакваното - TDP е само 4.5 W. На централният процесор партнира използваща от общата споделена памет видео карта Intel HD Graphics 515, а RAM паметта е цели 16 GB LPDDR3.

 

 

Ето това се казва хардуер. Като имайте предвид, че ние тестваме топ хардуерната версия на ThinkPad X1 Tablet, Ако харесвате концепцията на устройството, но не държите то да е чак толкова мощно, можете да го конфигурирате с 4GB RAM и Intel Core m3-6Y30 . Тоест същото CPU което вече видяхме при Microsoft Surface Pro 4. С тази разлика, че там не можем да добавяме подобрения.

 

 

Ето и малко статистическа информация чрез която можете да съпоставите Lenovo ThinkPad X1 Tablet с някои от конкурентите му с идентичен хардуер. В Cinebench R11.5 той превъзхожда Dell XPS 12 9250 4K и HP Spectre x2 12-a003ng K3D42EA, а отстъпва единствено на Asus Zenbook UX305CA-FB055T. При Cinebench R15 и PCMark 8 обаче всичките му конкуренти отчитат по-ниски резултати. Направихме и отделен тест само на графиката чрез 3DMark 11, там Toshiba Portege Z20t-B-10C е почти наполовина по-слаб, Asus-a, HP-то и Dell-а отстъпват също с 15%, а единствените по-добри видео резултати постига Microsoft Surface Pro 4.

 

 

Колко е вградената памет на Lenovo ThinkPad X1 Tablet? Добър въпрос, отговорът на който ще дадем с голямо удоволствие – 1TB SSD. Ето това е обем! Това е добре познатото ни Samsung PM871 SSD, което има 24-каратова златна обвивка. Целта ѝ не е да прави паметта скъпоценна, а да спомага за много по-доброто отдаване на топлина. Така при обмен на информация ще усетите греене в корпуса на самия таблет, но SSD-то което върши работа по този начин се изстудява и функционира по-добре. В тестовете ни за скорост на пренос на данни сториджа на ThinkPad X1 Tablet постига до 400 MB/s което е доста добро постижение.

 

Очаквайте

До тук с дизайна и хардуера на Lenovo ThinkPad X1 Tablet, очаквайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на това интересно хибридно устройство с флагмански характеристики. Там ще тестваме дисплея и батерията, ще ви покажем периферията и камерите му, както и ще разберем, какво всъщност е толкова специалното в този хибрид.