Вижте още: Lenovo ThinkPad X1 Tablet - Дизайн и Хардуер

 

Lenovo ThinkPad X1 Tablet енесъмнено едно от най-интересните хибридни устройства които днес можем да срещнем на пазара. В първата част на видео ревюто което му посветихме, Digital.bg ви запозна с неговият дизайн, концепция и хардуер.

 

 

В случай, че сте пропуснали да го гледате, директен линк към видеото сме приложили тук долу. Днес пък сме подготвили още интересни факти, тестове и неподправени впечатления от първа ръка. Останете с нас в следващите няколко минути и ще разберете.

 

Дисплей

Дисплеят на теблета е с диагонал от 12” със съотношение на страните 3:2. Той е IPS и има 2K резолюция 2160 x 1440 пиксела. В резултат изображението е максимално детайлно и идеално за всякакви цели – работа, забавление или продължително гледане на видео с висока резолюция. Яркостта е над средно ниво 350 cd/m²м благодарение на което имаме добра видимост, дори при работа на открито при директна слънчева светлина.

 

 

Няма ясно изразени по-тъмни или по-светли петна при бял и черен екран, като тук отчитаме 86% разпределение на яркостта по цялата площ на дисплея. Като база за сравнение, при Dell XPS 12 9250 4K и Asus Zenbook UX305CA-FB055T които се явяват до някъде конкуренти на хибридният таблет, разпределението е 80%, при Microsoft Surface Pro и HP Spectre x2 то пък е 90%. X1 Tablet може също така да се похвали и с добри ъгли на странично виждане.

 

 

Това тук обаче не е съвсем обикновен хибрид. Колко странно звучи „обикновен хибрид” нещо като „ретро електромобил”. Но да се върнем на ThinkPad X1, благодарение на своята изскачаща метална стойка, той може да се използва настолно в няколко различни варианта. Можете и да свържете към него на магнитен принцип клавиатура, като по този начин вече имаме ноутбук. Lenovo обаче ни изненадват приятно с новината, че X1 е модулно устройство.

 

 

Нещо като LG G5, но в малко по-различен вариант. След като отключите долната част на таблета чрез този слайд бутон, тя може да се свали. След което имате възможност за ъпгрейд според индивидуалните си нужди. На този етап добавките са три, като платформата е отворена и нищо не пречи в скоро време да видим и други допълнителни екстри. Та, основните са допълнителна още по-голяма батерия с HDMI и Display Port, специална камера Intel realsense 3d и най-любимата ни екстра, която и преди сме ви показвали при таблети на Lenovo – проектор. Освен за презентации, той е страхотно решение за открито кино с приятели или за гледане на мач от Шампионска лига на по бира в парка. Още повече, че тук има и доста силно Dolby, което ако все пак не ви е достатъчно, винаги можете жично или безжично да свържете външни колонки.  

 

 

Освен всички тези джаджи, имате и дежурният за подобен тип устройства стилус. Този тук обаче е малко по-специален от масовите. Той е активен и отчита различни нива на натиск, благодарение на което можете да рисувате почти както на хартия. Има и специална функция WRITEit която дава възможност да се пише ръкописно във всяко поле за въвеждане в различни приложения.

 

 

Сега малко повече инфо за клавиатурата, която впрочем освен черна, може да бъде още червена или бяла. Та, виждали сме много подобни аксесоари, превръщащи таблет в ноутбук, тази клавиатура обаче е изцяло в стила на ThinkPad и без проблем можете да превърне X1 Tablet в ултрабук. Реално изгледа и функционалността на клавиатурата са същите както на пълноразмерен преносим компютър.

 

 

Дори типичните TrackPoint и trackpad също са налице. Още нещо яко е, че след като я свържете магнитно към таблета, клавиатурата ви предоставя възможност за регулация на наклона. Изключително удобно решение при продължително писане.

 

Камера

Повечето таблети не могат да се похвалят, че правят качествени снимки, ThinkPad X1 обаче е от изключенията.

 

 

Той има две камери, предна която е предназначена за селфита и видео разговори и основна, която вече е цели 8MP и има на разположение различни филтри и на настройки. Качеството на вече реализираните с нея кадри е повече от задоволително. За да онагледим това сме добавили няколко тестови снимки.

 

Периферия

Разглеждайки периферията на хибридният таблет на Lenovo, намираме всичко от което бихме се нуждали за пълноценна бизнес работа, че дори и малко повече. На разположение са USB 3.0 и Type-C, Mini DisplayPort, microSD, WiGig и Nano SIM чрез който можете да имате интернет навсякъде където мобилният ви оператор предоставя покритие.

 

 

Това пък е екстра с която могат да се похвалят единици таблети. Fingerprint четец на пръстови отпечатъци, като освен него Lenovo-то има Discrete Trusted Platform Module за шифроване (dTPM).

 

Батерия

Със своята вградена батерия ThinkPad X1 Tablet издържа на 10 часа активна работа, ако добавим и допълнителната, времето нараства до забележителните 15 часа.