Ако погледнем ретроспективно назад във времето и видео ревютата, които сме правили, ще забележите нещо интересно - всички преносими компютри от семейството Lenovo ThinkPad X1 са много интересни и впечатляващи и си заслужава да им отделим няколколо секунди. Първият от тях се казва Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 Edition и както и подсказва наименованието - беше представен и разгледан от нас през далечната 2014 година. Също от името му ставаше ясно, че той има супер здрав и лек карбонос коропус. Две години по-късно, на бял свят се появи Lenovo ThinkPad X1 Yoga - гъвкав 2 в 1 хибрид между лаптоп и таблет, който се трансформираше само с едно движение.

През същата година от компанията представиха и своя изключително нестандартен и интересен таблет с Windows операционна система - Lenovo ThinkPad X1 Tablet. И стигаме до самия край на миналата 2020 година, когато ви показахме в детайло Lenovo ThinkPad X1 Fold - първият в света лаптоп със сгъваем дисплей.

Общото между всичките тези устройства са тяхната уникалност, красив нестандартен дизайн и топ технически характеристики. Всичките тези отличителни черти са присъщи и за устройството, което Digital.bg ще ви покаже в това свое видео ревю. Най-новият член, който ще добавим към премиум семейството X1 носи името Lenovo ThinkPad X1 Nano.

И при него, както и при всички изброени X1, името подсказва каква е най-ключовата му характеристика. Както знаем наночастиците, които са наричани още квантови точки, са изключително миниатюрни. Не, не си мислете, че ThinkPad X1 Nano съвсем мъничък, малките при него са само част от размерите и така той се превръща в най-лекият лаптоп в серията на бранда.

Ще започнем с това, за кого е предназначен ThinkPad X1 Nano, освен за потребителите които просто имат повече пари и са готови да ги похарчат за нещо хубаво и много евтино. Този лаптоп е не само компактен, но още мощен, функционален и надежден във всяко отношение, включително и по отношение на батерия. Във всичко това ще се убедитеп оетапно в ревюто ни.

На база всичките тези преимущества, ThinkPad X1 Nano е изключително подходящ за хора с динамичен начин на живот и професии, които са свързани с постоянно използване на информация, която съхраняват и развиват на компютър. Тази машина е идеален спътник по време на работа и звън дома и офиса, защото буквално няма да усетите, че я носите с вас.

Добре де, питате се „Колко пък толкова компактен ще да е този лаптоп?“. Ще започнем с това, че теглото му е под килограм, а все пак дисплеят не е с чак толкова малък диагонал – 13“. Ако трябва да сме точни, теглото на X1 Nano е само 907 грама, което го прави значително по-лек от прекият му конкурент в лицето на Apple MacBook Air Late 2020, който е с цели 400 грама по-тежък.

Той също така, макар и с малко отстъпва на Леновото и по дебелина - точно 16мм спрямо 16.1мм. Като тези 16мм при Lenovo са измерени в най-дебелата точка на задната част. Погледнат в профил, лаптопът има клиновидна форма. Така в предната част дебелината на тялото е едва 13.89мм.

Дизайнът на ThinkPad X1 Nano е впечатляващ и със сигурност ще допадне на почти всички потребители. Той е изчистен и елегантен, не се набива на очи, но в същото време тихичко подсказва, че това е премиум продукт.

Нагледно доказателство за това е вариантът при който е запазената текстура на карбоновото му тяло. Употребата на този материал е и една от причините да имаме устройство с толкова ниско тегло пред себе си. Ние тестваме варианта с черен капак и той е много приятен на допир и също изглежда много премиум. Има обаче едно неудобство и то е, че се цапа лесно с пръстови отпечатъци. За щастие и се почиства също толкова лесно.

Споменатият карбон освен много лек е и изключително здрав. Съчетан с магнезиево шаси, той прави ThinkPad X1 Nano устойчив на директен натиск и усукване. При тези наши тестове не се появи поддаване на конструкция. След тях можем да кажем, че сглобката на отделните елементи е много качествена. Не се чуха нито припуквания, нито скърцанияи други паразитни звуци, появата на които е присъща за по-нискокачествените сглобки.

 

 

Обикновено слабото място на тънките лаптопи е обвивката на капака, в който се помещава дисплея. За да се постигне минимална дебелина на профила, там производителите пестят от количество материал. И тук материал няма много, но е важно, че той не е пластмаса, а въглеродни нишки, които придават такава здравина на конструкцията, че дори когато опитваме да кривим капака, по дисплея не се появяват дефекти в картината. Браво на Lenovo – направили са нещо наистина здраво.

 

 

До тук с обвивката на Lenovo ThinkPad X1 Nano. Очаквайте следващите части на видео ревюто, което Digital.bg посвети на този впечатляващ ултра компактен лаптоп. В тях предстои да разгледаме, тетваме и споделим впечатленията си от дисплея, периферията, хардуера, батерията и още куп други интересни компоненти.