Вижте още видео ревюто: Лаптоп Lenovo ThinkPad X1 Nano - Тест на дисплей и периферия

 

Несъмнено Lenovo ThinkPad X1 Nano е един от най-интересните преносими компютри, които сме тествали до момента. На първо място това заключение се дължи на факта, че той е изключително компактен и лек. Направен от карбон, този лаптоп е като перце, но не само размерите са сред големите му преимущества. В предишните две видео ревюта, които Digital.bg посвети на модела, разгледахме още много и интересни неща, които си заслужава да видите, ако не сте.

За пропсуналите да гледат въпросните ревюта няма да преразказваме, директни линове към тях сме приложили над тази статия. А сега продължаваме напред с техническата част на обзора ни.

Въпреки супер компактното си тяло, ThinkPad X1 Nano е нагледно доказателство, че в нещо толкова тънко и леко може да се побере изключително мощен хардуер, който без проблем да се справи с какви ли тежки задачи, които му поставяме. Централният процесор може да бъде до 11th Generation Intel Core i7. Топ варианта е с Core i7-1160G7, но ако нямате нужда от чак такъв звяр, спокойно можете да се спрете на вариант с Core i5-1130G7, който също е доста добър и без проблем ще се справи с доста тежки задачи. Флагманският вариант е 4-ядрен с тактова честота, която достига до забележителните 4.4GHz.

 

 

Партниращият графичен процесор е Intel Iris Xe Graphics, а оперативната RAM памет е LPDDR4x с обем до 16GB. Вградената памет е до 1TB PCIe SSD. Едва ли някой би се изненадал, но всичко на този лаптоп върви светкавично. Да, това очевидно не е геймърска машина, но дори тежки програми за фото и видео обработка не се оказаха особен проблем. Все пак тествахме и няколко игри, като например F1 2020 върви доста добре на средна графика, където отчита около 39 fps.

Обикновено толкова тънките и леки лаптопи разчитат на пасивно охлаждане, но не и този. Дори когато е натоварен стабилно, ThinkPad X1 Nano поддържа достатъчно ниски температури на корпуса, със средни стойности около 38°C. Като основната грееща зона е горе, където нямаме допир с дланите си, когато не играем с AWSD бутоните на клавиатурата, а със стрелките долу.

Предвид компактните си размери и тънкият едва 13.87мм профил, Nano има ограничен брой портове по периферията си, това в никакъв случай не значи, че нещо може да ви липсва за разботата за която е предназначен този ултрабук. В дясната периферна част е единсвено бутонът за активиране, като до него е решетката на споменатото активно охлаждане.

В срещуположната лява страна са 3.5мм комбиниран аудио жак за свързаване на микрофон и слушалки, както и 2 USB Typ-C Thunderbolt 4 порта, като единият е с DisplayPort функционалност. При вариантите, които имат тази опция, в задната част се намира слора за SIM карта, която гарантира бърз безжичен интернет. Тук вариантите са два - WWAN LTE 5G CAT 20 и LTE 4G CAT9. Също безжично, но чрез Wi-Fi връзката също е доста бърза, защото антената е Wi-Fi 6. Озвучението на лаптопа е Dolby Atmos и освен 2 високоговорителя с по 1W мощност всеки, включва общо 4 микрофона, които покриват на 360-градуса звуковото поле.

 

Това е изключително полезно за все по-актуалните видео разговори. За удобството при тях допринася и HD+ камерата с IR, която има специален механичен капак, който ви предпазва от нежелани хакерси насничания в личното ви пространство.

Всичко изброено до тук в ревюто ни се захранва от батерия с 48Whr заряд. По данни на производителя, той е достатъчен за до 13.6 часа работа. Нашите тестове показаха, че този заряд ни дава около 10 часа комбинирана работа. А използваме иконимичен режим при който е изключен интернета и се намали яркостта на дисплея до 50%, на лаптопа може да се гледа видео в продължение на почти 15 часа.

 

 

Лаптопът се захранва от бързо 65W зарядно, което е равно на 1/3 от теглото на лаптопа. И то не защото е огромно, а защото както вече стана ясно ThinkPad X1 Nano е супер лек и тежи само 907гр.

В началото на първото ревю от поредицата, която посветихме на ThinkPad X1 Nano, направихме ретроспекция на ThinkPad X1 моделите които сме тествали през годините във видео ревюта. В края също ще върнем лентата назад, защото Digital.bg има огромен архив от публикации, които се разпростират много години назад. Така си спомняме за Lenovo ThinkPad X300, който през 2008 година буквално обърна представите на всички за компактни размери и технически характеристики, които могат да се поберат в тях.

 

Тогава той беше представен като пряк конкурент с Apple MacBook Air и бързо бе обявен от повечето технологични критици за по-добър от него. Така става и днес. Когато Lenovo ThinkPad X1 Nano буквално отвява своя конкурент Apple MacBook Air Late 2020 в почти всяко отношение. Така че изпитваме едно своеобразно технологично дежавю.