В последно време смартфоните със сгъваеми дисплеи се превърнаха в тренд, към който се целят всички производители. Все още на пазара моделите със сгъваеми дисплеи са единици, но потребителите определено имат нужда от раздвижване в дизайна на технологичните устройства. Това заключение важи в пълна сила и за преносимите компютри, къде дизайнът от десетилетия е класически.

Има обаче един производител, който от години вече има няколко серии лаптопи, които в никакъв случай не могат да се нарекат стандартни. Това са Lenovo с техните ефектни и мултифункционални хибриди Yoga. Във времето в Digital.bg сте виждали видео ревюта на почти всеки от тези интересни модели, като и до днес те се надграждат с нови и нови модели.

 

 

С това което виждате на екраните си обаче, Lenovo вече преминават на следващо ниво в дизайнерското и функционалното развитие на преносимите си компютри. Всъщност не само те преминават на него, а реално създават изцяло нов сегмент дизайнерски премиум устройства, които се отличават от всичко останало, което сме виждали до този момент. Уважаеми дами и господа, Digital.bg представя Lenovo ThinkPad X1 Fold – първият в света персонален компютър със сгъваем дисплей.

Тук ще избързаме да поясним нещо. Не си мислете, че сгъваем е само дисплеят, който се свързва към блок, в който се намира хардуера. Всичко се намира в този сгъваем корпус. Единствено към него се свързва външна клавиатура, като тя едва ли ще ви е нужна постоянно. Но функциите ѝ ще разгледаме след малко. Сега ще започнем с кутията на ThinkPad X1 Fold, която е първото нещо, което ни подсказва, че ще тестваме премиум продукт.

Не всеки лаптоп има толкова луксозна опаковка, която сама по себе си има нужда само от една панделка и е готова за коледен подарък на любим човек, който обича да притежава най-иновативните технологични устройства.

 

 

А ето го и него - X1 Fold е. В сгънато положение лаптопът изглежда като луксозен тефтер. Външната му част е кожена и на нея има място за стилус, който върви в комплект с устройството. Самото то се намира под кожената обвивка и е направено от алуминий. Когато го отворим, вътре пък се намира клавиатурата, която е закрепена към тялото на магнитен принцип. Супер практично, никога не сте виждали 13.3-инчов лаптоп в толкова компактно тяло.

В сгънато положение, размерите на устройството са само 158.2мм на 236мм. Като база за сравнение, Lenovo Yoga Smart Tab, който е с 10.1" дисплей е с размери 166мм на 242мм. В същото време и теглото на X1 Fold е доста скромно – малко по-малко от 1 килограм. Като имайте предвид, че Lenovo не са лишили устройството си от нищо, което да липсва на потребителите.

В разгънато положение размерите на хибрида са 299.4мм на 236мм, като дебелината на корпуса му е едва 11.5мм.

И в този тънък профил е побрана достатъчно функционална периферия. Да, тя е максимално изчистена, но ви предлага всичко от което можете да имате нужда. По продължението ѝ намираме 2 USB Type-C порта – съответно генерация 1 и генерация 2, бутон за активиране, курсор за звука, охлаждаща решетка и високоговорители. Впечатление ни прави и наличието на вграден слот за SIM карти, като забележете ThinkPad X1 Fold поддържа съвременната супер бърза 5G мрежа, достигаща 6GHz трансфер на данни.

 

 

Това означва, че на компютъра не само можете да сваляте и качвате светкавично бързо информация в облак, но също така да гледате видео с високо качество без лаг, да стриймвате съдържание и дори да играете тежки игри онлайн. За безжичната връзка на лаптопа се грижат Wi-Fi 6 и Bluetooth 5.1. Като по информацията, която ни дават Lenovo - можете да разчитате на супер сигурна връзка с вградено криптиране и ThinkShield защита.

Като един истински ThinkPad и X1 Fold е изключително здрав. Преди да влезне в производство, той е издържал редица тестове за устойчивост на външни влияния - включително усукване, директен удар с метално топче върху дисплея и дори замръзяване.

Вече започнахте да добивате представа, колко интересно устройство е Lenovo ThinkPad X1 Fold, но всъщност най-интересното тепърва предстои. Digital.bg ще акцентира върху него във втората част на това видео ревю. Тя ще бъде технически насочена и в нея ви очакват не само преки впечатления на база десетки подробни тестове, но и информация, която е почти сигурно, че няма да намерите на друго място.