Вижте още видео ревюто на Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen 6 - Висок клас бизнес хибрид между лаптоп и таблет

Повечето хора купуват лаптопи, за да ги използват за комбинация между забавление и работа. Като първото включва социални мрежи и гледане на видео, а второто въвеждане на текст и работа с леки програми. За тези цели е подходящ почти всеки преносим компютър.

Има обаче хора, чиято работа изисква компютри с много по-сериозна мощност, които трябва да са не само супер производителни, но още надеждни, здрави, качествени, с добра батерия и с идеален дисплей. Именно за този тип потребители е предназначен Lenovo ThinkPad P15v, с който Digital.bg ще ви запознае в това свое видео ревю. Това е лаптоп създаден за професионалисти, от професионалисти.

 

 

Lenovo вече имат много подобни машини в портфолиото зад гърба и P15v е последната, която го допълва. В дизайна си ThinkPad P15v е съчетал някои от характерните елементи, които вече сме виждали в предишни поколения на P15 и T15 сериите на ThinkPad. Като можем да кажем, че новият модел е взел най-доброто от тях. Всичко в дизайна на ThinkPad P15v подсказва, че това е професионална работна станция. Лаптопа има сурова визия, която няма за цел да изглежда модерно, а е класически издържана и изцяло в стила на компанията.

Целият корпус на лаптопа е направена от високотехнологична поликарбонова сплав с релефна обработка. Тя е здрава, лека и практична. Теста ни показва, че не се цапа и освен това предполага дългогодишна безпроблемна експлоатация. Отливката и сглобката на отделните елементи е идеална, дори при силен директен натиск и опити за кривене, конструкцията не поддава. Това е лаптоп, който ще издържи на какви ли не външни влияния. Това се потвърждава и от наличието на MIL-SPEC сертификат в характеристиките му.

 

 

В ThinkPad P15v преобладават отсечените линии, като горният му капак е напълно равен. Единственият отличителен белег в него е характерното лого ThinkPad. Профилът на лаптопа е 24.2мм, което предвид, че тестваме мобилна работна станция е малко за този клас устройства. Теглото на лаптопа също е под средностатистическото за този клас и размер на екрана. То е точно 2кг и 71гр.

По този начин ThinkPad P15v се позиционира по средата между споменатите P15 и T15. Той е по-лек от първия, но по-тежък от втория. След едноседмичните тестове, които проведохме, можем да споделим, че лаптопа е удобен за носене извън дома и офиса. Не ни натежава и е във формат, който спокойно ни позволява да работим в скута си, докато пътуваме в метрото или на малка маса в кафенето.

Както и друг път сме казвали - 15-инчовите лаптопи са универсалният размер, при който имаме на разположение достатъчно голям дисплей, който не е прекалено голям, че да прави тялото на лаптопа неудобно за работа в движение. Тук разбира се, голяма заслуга имат и Lenovo, които са се погрижили рамката около дисплея да е доста тънка, предвид че ThinkPad P15v не е фешън ултрабук, а висок клас мобилен работен лаптоп, създаден да служи вярно на собственика си.

Дисплеят е захванат з основното тяло посредством две тънки панти. На пръв поглед те ни изглеждат доста крехки, но след обстоен тест отчитаме, че крехкостта им е само привидна. Те стоят много стабилно и всъщност са много здрави. Предвижват стегнато дисплея, но въпреки това можем да отворим горният капак дори само с един пръст. Лаптопа е много добре балансиран. Максималният ъгъл на отваряне на дисплея е 180 градуса.

Ако обърнем лаптопа наопаки, ще видим благодарение на решетката, къде се намира охлаждането. Вентилаторът е един и смуче въздух от долу, за да го извежда нагорещен в дясно. И друг път сме определяли това разположение като много по-практично, в сравнение със задното извеждане на горещия въздух, което създава известен дискомфорт.

Докато погледът ни е в задната част, ще разгледаме и периферната свързаност на лаптопа. Тук например е разположен слота за SIM карти във вариантите на Lenovo ThinkPad P15v, които имат опция за поддръжка на 4G LTE мобилен интернет. Периферията на тази мобилна работна станция е изключително богата и функционална, В дясно намираме комбиниран 3.5мм аудио жак за свързване на микрофон и слушалки, четец на SD карти памет, който разпознава всички широкоразпространени формати, цифров аудио/видео изход HDMI, два USB Type-A 3.2 Gen.1 порта, като единият от тях може да зарежда външни устройства, дори когато лаптопа е изключен.

Следват LAN порт за жичен интернет и мрежово свързване, както и KensingtonLock порт за сигурност. В срещуположната лява страна, овен решетката на споменатото охлаждане, се намират захранващият порт, който поддържа бързо 135W зареждане, USB Type-C 3.1 Gen 2 с Thunderbolt 3 функция, PD и DP 1.2, както и Smart card reader, който Lenovo предлагат като допълнителна опция. За безжичната връзка с други устройства се грижат Wi-Fi 6 AX201 Gig+ и Bluetooth с vPro функционалност.

 

 

До тук с видимото за очите в корпуса на Lenovo ThinkPad P15v, очаквайте и останалите части на видео ревюто, което Digital.bg посвети на тази професионална работна машина. В тях ще разгледаме и тестваме дисплея, хардуера, клавиатурата, тъчпада, батерията и софтуера на това изключително интересно устройство.