Във видео ревютата в Digital.bg сме ви показвали различни интересни преносими компютри на марката Lenovo. Като от началото на годината ви запознахме обстойно с професионалният лаптоп Lenovo ThinkBook 15p и с тежащият само 907 грама Lenovo ThinkPad X1 Nano, който пределихме като най-лекият лаптоп който сме тествали.

Сега в богатото портфолио на технологичният гигант влиза още един интересен компютър, който е хибрид между лаптоп и таблет, има специфична операционна система и се задвижва от доста сериозен хардуер. Представяме ви Lenovo ThinkPad C13 Yoga Chrome Enterprise.

Ако се питате, защо в наименованието присъства „Enterprise“, ще побързаме да ви отговорим. Този хибриден лаптоп е направен така, че да предлага лесни, базирани на облачното Cloud пространство управлявани и бизнес корпоративни приложения за IT администратори и други фирмени функционалности. Тази машина също така има и допълнителната подкрепа на ThinkShieild фирмената система за сигурност на Lenovo.

Лаптопът е направен почти изцяло от алуминий и не само краси, но и много здрав. Той притежава MIL-STD 810G сертификат за издръжливост, който се дава само след обстойни армейски тестове. Сред тях са устойчивост на влага, прах, високи и ниски температури. Здрав е и отварящият механизъм, който тук е малко по-специален.

Като един истински представител на гъвкавото Yoga семейство и C13 може с едно движение лесно да се превърне от лаптоп в таблет или презентационна дъска. За това спомага специфичният му отварящ механизъм, в който двете панти позволяват на капака да се отвори на почти 360 градуса. Намиращият се вътре дисплей е два варианта, като и двата са с тъчскрийн функционалност и размер 13.3".

Разликата идва от там, че единия е IPS с FHD резолюция 1920 x 1080 пиксела, а другия е OLED с UHD резолюция 3840 x 2160 пиксела. Разлика между двата има също така и в яркостта - 300 спрямо 400 нита. Рамката около екрана е съвсем малка, но въпреки това в горната ѝ част е поместена Web камера с механичен капак. Тя може да е единична 720p HD или двойна при която партнират 5MP World Facing. Лаптопът има и версия с вграден под клавиатурата четец на пръстови отпечатъци.

Lenovo са една от компаниите, които дават изключително богат избор от хардуерни конфигурации за компютрите си. Така е и при Yoga C13. При централните процесори най-базовият вариант е AMD Athlon Gold 3150C, преминава се през AMD Ryzen 3 3250C, AMD Ryzen 5 Pro 3500C и се стига чак до топ вариант AMD Ryzen 7 3700C.

Той е 4-ядрен с 4MB Cache и стандартна такотва честота от 2.3GHz, които при клокване достигат до цели 4GHz. Видео картата при всички варианти е AMD Radeon, а оперативната RAM памет е DDR4 на 2400MHz и обемът ѝ е от 4GB до 16GB. При сториджа вариантите са 32 GB eMMC или 128GB и 256 GB PCIe SSD.

Периферията на Lenovo ThinkPad C13 Yoga е доста богата. Тя предоставя два порта USB 3.2 Gen 1 Type-A и два USB 3.2 Gen 1 Type-C (DP 1.4). В периферните части на корпуса има още цифров аудио/видео изход HDMI 2.0, четец на micro SD карти памет и комбиниран аудио жак за цвързванен а микрофон и слушалки.

За безжичната връзка с други устройства се грижат WLAN: WiFi 6 AX200 802.11AX и Bluetooth 5.0. Клавиатурата има бяла LED подсветка и е устойчива на заливане с течност с обем до 330 милилитра.

Батерията, която захранва всичко изброено до тук е с 51Wh зяряд, който е достатъчен за до 12.5 часа автонимна работа с едно зареждане. Самото зареждане става доста бързо, защото лаптопът има на разположение бързо Rapid Charge зарядно, което за само 1 час, зарежда батерията до 80%.

Веднага щом Lenovo ThinkPad C13 Yoga се появи в България, очаквайте подробното му видео ревю в Digital.bg. В него ще подложим на обстойни тестове машината и ще споделим с вас резултатите от тях.

Вижте още видео ревюто в което тестваме техническите параметри на таблета Lenovo Tab P11 Pro