Това на екраните ви е ENIAC - първият в света компютър. Той е създаден от Джон Мокли през 1945г. и е с размерите на маломерен апартамент. В наши дни повечето от нас свързват настолният компютър с такава правоъгълна кутия, към която свързваме монитор, мишка и клавиатура.  Днес, почти 85 години след създаването на първият компютър, технологиите еволюират и вече компютрите са не само супер мощни, но и къде къде по-малки. В това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви запознае с  Lenovo ThinkCentre M720q Tiny - един от най-малките настолни компютри, които днес можете да си закупите в България.

 

 

Всъщност определението "настолен" не е най-подходящо за M720q Tiny, защото той е с такива габарити, че може да се постави на или под масата, до монитора, под шкафа или дори между книгите на етажерката. Размерите на джаджата са 179мм на 182.9мм, с дебелина от едва 36.5мм. Реално това са размери съпоставими с тези на преносим HARD диск.  Това автоматично ви позволява лесно да можете да пренасяте кутията между дома и офиса си, а защо не и по време на командировки. Всъщност специално за тях, компактният ThinkCentre е изключително подходящ, защото без проблем можете да го свържете към телевизора в хотелската си стая.

Но за начините на свързване и изходите по периферията на компютра ще си говорим след малко. Сега ще кажем няколко думи за използваните от Lenovo материали. На първо място те са висококачествени и това е видимо. M720q Tiny спокойно може да мине за премиум продукт и би допълнил чудесно всеки модерен интериор. Корпусът е направен изцяло от поликарбон с устойчива на цапане обработка - по нея слди от пръстови отпечатъци не личат. По-голямата част от корпуса е черен мат, по който изцяло в стила на Think контрастират червени елементи. 

Точката на "i" в "ThinkCentre" пък е със самостоятелна подсветка и свети, когато устройството работи. На пръв поглед нещо толкова обикновенно, но всъщност е много стилно и запомнящо се. Шасито на компютъра е метално и при опити за кривене и директен натиск конструкцията не поддава. Вероятно ще оцелее и след неволно изпускане, но не подложихме M720q Tiny на това изпитание, защото ни стана жал да нараняваме толкова ефектно и модерно устройство.

 

Охлаждането е активно и се състои от един вентилатор, който не е типичен за десктоп, а по-скоро изглежда като този на лаптопите. Тестовете ни показват, че не е прекалено шумен, а дори при максимално натоварване температурата на корпуса не надвишава 40 градуса. Топлият въздух се извежда назад и изобщо не усещаме греенето.

 

Ако си водим статистика, ще отбележим, че предишното поколение M720, заедно с ThinkCentre M920 бяха първите в света мини компютри с PCI-E разширение. Такова има и тук. Всъщност цялата периферия на този мини компютър е толкова богата, че с такъв брой портове не могат да се похвалят дори някои пълноразмерни настолни машини. В лицевата част са изведени най-чето използваните портове, които не са постоянно включени. Това са отделни 3.5мм жакове за микрофон и слушалки, пълноразмерен USB 3.1 Type-A и USB 3.1 Type-C. Последните два освен супер бързи са и с възможност да зареждат външни устройства, дори когато компютърът е изключен. В лицевата част е и Power бутона.

 

 

Същинският арсенал е изнесен отзад. Тук маркираме пълноразмерни DisplayPort и цифров аудио/видео изход HDMI, още един USB-C и цели 4 пъноразмерни USB 3.1 порта - два генерация 1, и два генерация 2. В самия край е намерено място за Ethernet. В корпуса на Tiny не е вградена Wi-Fi антена, но това тук изход за свързването на външна такава при нужда. Практиката ни обаче показва, че при такива компютри по-често в употреба влиза Ethernet порта. Интересно е да се отбележи, че в зависимост от нуждите си, можете да добавите при конфигурирането VGA или още USB-та, за които е предвидено място тук

 

До тук с видимото за очите в дизайна, размерите, използваните материали и функционалността на новият с  Lenovo ThinkCentre M720q Tiny. Във втората част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети, ще разгледаме и тестваме хардуера, възможностите за конфигуриране и цените на различните версии на този мини настолен компютър.