Днес ще ви покажем един красив бизнес лаптоп, който може да се похвали с много висока производителност. Да обикновено сме свикнали, че един лаптоп може да бъде елегантен, но пък тогава няма да има добър хардуер или пък да има мощен хардуер, но пък за сметка на това да не е с особено привлекателен дизайн. За щастие има и изключения, като Lenovo ThinkBook 16p Gen 2 е едно от тях.

Ако следите публикациите в Digital.bg, знаете, че моделът беше официално анонсиран в началото на годината по време на технологичното изложение CES. Заедно с по-малкият си събрат 14P Gen 2, 13x i и Plus Gen 2 i, той формира новото създадено за бизнес потребители портфолио на Lenovo.

Още тогава останахме впечатлени от това, което представлява ThinkBook 16p Gen 2, а сега вече имаме възможността да видим на живо, да тестваме и да споделим с вас впечатления от първа ръка.

 

 

Първото нещо с което ThinkBook 16p Gen 2 ни печели е ефектният му дизайн, който в комбинация използвани материали и качествена изработка придава на машината премиум излъчване. Алуминиевият корпус на лаптопа е не само ефектен, но и достатъчно функционален. Той прави лаптопа лек и здрав, а освен това служи и като пасивен охлаждащ елемент на хардуера му.

Въпреки, че има дисплей с цели 16” диагонал, ThinkBook 16p Gen 2 може да сеп охвали с компактни размери. Това се дължи до голяма степен на изключително тънката рамка около дисплея. Отварящият му механизъм е двукомпонентен и е много здрав. Благодарение на него дисплея може да се отвори до хоризонтално положение.

Дебелината на профила на лаптопа е доста скромна - 19.5мм, като има изтъняване към предната част на конструкцията. Това е довело до някои конструктивни и функционални промени. Разглеждайки периферията на лаптопа, ще отбележим, че горещият въздух от вентилаторите се извежда през решетки в задната част на лаптопа, което е голям плюс, при положение, че работите с устройството в скута си. Също ни харесва, че пълноразмерните портове са изнесени в задната част. Така при настолна работа е сведено до минимум неудобството около ръцете ви постоянно да стоят кабели, чрез които сте свързали различни външни устройства.

Иначе в дясно имате два USB Type-C порта, а в дясно 3.5мм аудио жак и четец на карти памет. В наши дни последния е все по-радко срещано явление и поради което присъствието му тук, определяме като значителен плюс. Бутонът за активиране е във вътрешното пространство, в ляво от клавиатурата и в него е вграден четец на пръстови отпечатъци. Клавиатурата е пълноразмерна и има на разположение отделен NumPad нумерационен блок в дясно. Тъчпадът е доста голям и заема значителна част от пространството под клавиатурата. Спомагателните бутони в него са скрити под общата равнина.

 

Както вече споменахме, дисплеят на Lenovo ThinkBook 16p Gen 2 е с по-удобният за работа диагонал от 16”. Дисплеят е IPS с 2.5K резолюция зад която стоят 2560x1600 пиксела. Яркостта на дисплея е 400 нита, с 100% покритие на sRGB цветовата гама.

В основата на хардуера на тестваната от нас конфигурация стои 8-ядрен централен процесор AMD Ryzen 9 5900HX, на който партнира графичен процесор NVIDIA GeForce RTX 3060 с 6GB самостоятелна VRAM памет. Оперативната памет също е максимума който Lenovo предлагат за модела - 32GB. Същото можем да кажем и за пространството за съхранение на информация, което тук е цял 1TB PCIe SSD.

 

 

Всичко изброено до тук се захранва от 71Wh батерия. Като в комплект с лаптопа идва и бързо тънко Rapid Charge зарядно с 230W изходна мощност.

По всичко личи, че Lenovo ThinkBook 16p Gen 2 е един лаптоп, който има какво да ни предложи. По тази причина решихме да му отделим малко по-обстойно внимание и се заемаме с тестове. Така че очаквайте серия от подробни статии, в които ще разгледаме в детайли всеки един от изброените до тук компоненти.