Повечето потребители купуват лаптопи за базови нужди – социални мрежи, браузване в Интернет, гледане на видео, слушане на музика и писане на текстови файлове. За тези цели изискванията не са много големи и дали ще се използва лаптоп за 500 или 5000 лева, той ще им върши еднаква работа.

Все по-често обаче в съвремнният дигитализиран свят, се появяват потребители, които нужди по отношение на хардуер и функционалност на лаптопите са доста по-големи. Това са хора, за които лаптопът не е устройство, което използват само за забавление, а е машина, с помощта на която изкарват прехраната си. За тези потребители е важно лаптопът не само да има много добър хардуер, но също така да е надежден, здрав, лек и с добра батерия. Да изискванията стават малко множко, но пък когато става дума за професионална употреба, е съвсем нормално да има такива.

И в света на технологиите има компютри, които покриват всички тези изисквания, като с един от тях Digital.bg ще ви запознае в това свое видео ревю. Уважаеми дами и господа - Lenovo ThinkBook 15p.

 

 

Обърнете внимание на буквата „p“ в края на наименованието, защото предшественика на модела е със същото име, но без въпросната буква. Той беше най-големият от представените по време на IFA Берлин 2019 модели ThinkBook, сред които видяхме още 13s, 14, 14s. Наследникът на стандартният 15 му има доста прилики с него и това е нормално, предвид че предишното поколение се оказа доста успешно и дори днес е актуално по света.

Дизайнът на новия модел обаче е по-ефектен и запомнящ се. Концепцията и пропорциите на ThinkBook 15 са се запазили, но не липсва и визуално надграждане, което без особено колебание определяме като успешно. Основната разлика е в обработката на горният капак. Той отново е метален, но този път не е изцяло гладък, а има и релефна повърхност във външната страна. Тя е направена посредством специална технология за диамантено рязане. Това визуално деление се налага като характерно за актуалната линия модели в ThinkBook семейството на Lenovo.

 

 

Както вече ви показахме в отделно видео. По време на провелото се изцяло онлайн изложение CES 2021, Lenovo показаха и своите ThinkBook 16p и 14P Gen 2, които имат същият характерен двукомпонентен дизайн на горният капак. Не си мислете обаче, че те са просто по-малък и по-голя вариант на тестваният тук ThinkBook 15p. И в това ще се убедите, ако изгледате до край, видео ревюто, което му посветихме.

Например погледнете отблизо отварящият механизъм. Той е централно разположен, като двете панти са изнесени в крайните части на основата и отварят горният капак до хоризонтално положение. Тестовете ни показват, че механизмът е доста стегнат, но въпреки това се движи плавно и капакът може да се отвори само с един пръст.

 

 

Както вече стана дума - една машина от този ранг освен мощна, трябва и да е достатъчно компактна и лека, за да може лесно да се носи извън дома и офиса. Като случайно или не, Lenovo са се погрижили теглото да е равно на дебелината на лаптопа, единствено делителната точка е изместена - 19.9мм и 1.99кг. Наистина впечатляващи резултати за такава професионална машина, която ще разберете след малко какъв сериозен технически потенциал крие в корпуса си.

Lenovo са намалили значително размерите на рамката около дисплея, особено в късите страни. Така размерите на корпуса на ширина са се смалили видимо. Тук измерваме 359мм, а при ThinkBook 15, ширината е 364мм.

Тънкият профил на корпуса по никакъв начин не означава, че периферната свързаност на ThinkBook 15p не е достатъчно богата, дори напротив. Разглеждайки я, по продължението ѝ намираме изключително богат арсенал от изходи и приложения. Те включват един USB Type-C порт версия 3.2 Gen 1, два USB Type-A порта версия 3.2 Gen 1, цифров аудио/видео изход HDMI 2.0 RJ45, комбиниран жак за микрофон и слушалки, както и слот за MicroSD карти памет.

 

 

Също както и доста други лаптопи на Lenovo и ThinkBook 15p има специален механичен предпазител върху Web камерата си. Той не позволява на хакери, дори да успеят да получат достъп до компютъра ви, да надничат незабелязано от камерата ви. Също така ще ви предпази от сконфузни ситуации, на каквито напоследък ставаме свидетели, при случайно пуснати камери по време на делови конференции и групови чатове. За такива впрочем компютърът е също доста подходящ. Не само защото камера снима с добро HD качество. А и защото вградените микрофони са доста чувствителни и добре изолират околните шумове. В това можете да се убедите и сами от този наш тест.

 

За безжичната връзка на лаптопа с други устройства спомагат бързите WiFi 6 802.11 AX и Bluetooth 5.0. Вграденото озвучение е дело на Harman и се състои от 2 високоговорителя с по 2W мощност всеки.

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на професионалният лаптоп Lenovo ThinkBook 15p. По традиция тя ще бъде по-технически насочена. Като в нея ще ви запознаем обстойно с параметрите и разновидностите на дисплея, хардуерните конфигурации и батерията.