Lenovo обяви силни резултати за пълната финансова година и четвъртото тримесечие, демонстрирайки силните позиции на компанията на фона на безпрецедентната й глобална трансформация.

Въпреки предизвикателствата в макроикономиката и индустрията, компанията отчита приходи за пълната финансова година в размер на над $50 милиарда ($50,7 милиарда) за втора поредна година.

Печалбата преди данъчно облагане нараства с близо 19% на годишна база, достигайки до $1,02 милиарда. Нетната печалба се увеличава с 12% на годишна база, като стига до $665 милиона.

Базовата печалба на акция за пълната година е в размер на 5,58 щатски цента или 43,61 хонконгски цента, като за четвъртото тримесечие тя е 0,36 щатски цента или 2,80 хонконгски цента. Съветът на директорите на Lenovo обяви окончателен дивидент на стойност 2,77 щатски цента или 21,50 хонконгски цента на акция за финансовата година, приключила на 31 март 2020 година.

Изминалите 12 месеца изправиха цялата индустрия пред няколко предизвикателства, включително геополитическа несигурност, недостиг на доставките на компоненти, въздействието от обменните курсове и глобалната пандемия от COVID-19 през четвъртото тримесечие.

Групата за персонални компютри и умни устройства (PC and Smart Devices Group/PCSD), една от двете бизнес дивизии на IDG, регистрира годишни приходи на стойност близо $40 милиарда, което е увеличение с 3,6% на годишна база.

Печалбите също отбелязват повишение, като печалбата преди данъчно облагане достига рекордните $2,3 милиарда (увеличение с над 18% спрямо същия период на миналата година), както и водещ и рекорден за индустрията марж на печалбата преди данъчно облагане от 5,9% - ръст с 0,7 пункта на годишна база.

Лидерството на глобалния пазар на персонални компютри се засилва, като делът на компанията нараства с над 1 процентен пункт до 24,5% за цялата година. Този устойчив ръст се дължи на последователната стратегия с фокус и инвестиции в сегментите с висок растеж, като дейностите във всяка от сферите на Gaming, Workstations, Visuals, Thin and Light и Chromebooks изпреварват темповете на растеж на пазара с двуцифрено увеличение в количествено изражение.

Бизнесът с мобилни устройства бе засегнат от COVID-19, като главният завод за смартфони на компанията в Ухан остана затворен през по-голямата част от тримесечието. Въпреки това, бизнесът се възползва от глобалното си производствено присъствие и произведе 6 милиона телефона през тримесечието.

 

Любопитно: Защо Foxconn претърпя най-голямата загуба от 20 години насам