Вижте още: Motorola Moto Mod Polaroid Insta-Share Printer - Смартфон с мобилен принтер

 

Виртуалната и добавената реалност са все по-актуални теми в технологичният свят днес. Ако преди години устройствата които ги предлагат на крайните потребители се смятаха за екзотика, днес вече има марки които правят качествените VR изживявания достъпни, интересни и все по-впечатляващи. В това свое видео ревю, Digital.bg ще ви запознае с три от новите VR и AR продукти на компанията Lenovo. Но нека не губим повече време, а надникнем с тези шлемове в бъдещето.   

 

 

Това е Lenovo Mirage Solo с Daydream технология - следващата генерация шлем с виртуална реалност на марката. В него няма да ви е нужен смартфон който да служи като основен източник на съдържание, не ви е нужна също така и връзка компютър. Това е all-in-one устройство което използва motion-tracking технология в Daydream платформа за виртуална реалност и има самостоятелен процесор Qualcomm Snapdragon 835 VR в комбинация с 4GB RAM. С технологията WorldSense буквално влизате в един друг свят на виртуална реалност, защото в самия шлем са вградени две стереоскопични камери които създават пред вас пространство с обем.

 

 

В комплекта имате още Daydream контролер с тъчпад и бутони. Във виртуалната реалност която имате пред очите си, той може да служи като бейзболна бухалка, голф стик, волан на автомобил и други аксесоари в зависимост от това какво приложение сте инсталирали от магазина на Google.

 

Mirage VR180 Camera e допълнителен аксесоар за виртуална реалност на Lenovo

 

Освен шлема, Lenovo предлагат и специалната 180-градусова камера Mirage VR180 Camera. Сензорите тук не случайно са две – те снимат същото съдържание, което биха виждали и очите ни в момента. Връзката между камерата и шлема е Wi-Fi и така можете слагайки го на главата си, да имате чувството, че сте до близките си хора на другия край на земята. За целта единствено камерата трябва да е при тях. Mirage VR180 също така е създадена да снима в новият YouTube VR180 стандарт. Тоест след като запаметите дадено съдържание, последствие можете да изживявате този момент по колкото пъти решите.

 

 

Това пък е Lenovo Explorer който работи с Windows Mixed Reality. Шлемът е ергономичен и дори да носите диоптрични очила, това няма да представлява проблем за вас защото шлемът изолира добре рамките, а захващането за главата е под лек наклон. Така дискомфорта от това, че имате нещо на главата си е много по-малък. Освен това можете да сложите големи слушалки които реално няма да имат допир с шлема. С него и с тези два джойстика можете също да се пренесете на места където едва ли бихте отишли или поне не за малко пари. Самите джойстици са много ефектни и имат специално осветление. Те се захранват с по две стандартни батерии AA. Първоначално се питаме "Защо Lenovo не използваха вграден акумулатор?", но след кратък размисъл рабираме, че има логика да са точно батерии. Изразходвате ги, и просто слагате резервният си комплект без да прекъсвате за дълго развлекателното си занимание.

 

 

През 2017г. стана ясно, че Lenovo подготвя съвместен продукт заедно с филмовите студия на Disney. Star Wars: Jedi Challenges е вече тук и можем да споделим, че играта с шлема за добавена реалност в комбинация със светлинният „lite saber” меч е наистина забавна. Когато погледнем през очилата, пред нас под формата на холограми в реално време се появяват белите щурмоваци с които се бием.

 

С добавената реалност на Lenovo, лесно можеш да се превърнеш в Джедай

 

За разлика от другите две джаджи които ви показахме, Джедайската е с по-скоро бюджетна цена, но това все пак е само игра която може да се използва единствено за забавление.

 

 

В заключение можем да кажем, че добавената и виртуалната реалност определено са много забавни, но не по-малко забавно е да гледаш отстрани хора я тестват в момента.