Вижте още видео ревюто на Lenovo ThinkPad X1 Nano е най-лекият лаптоп който сме тествали - само 907 грама

По време на CES 2021, Lenovo представиха един геймърски лаптоп, който определено успя да привлече вниманието на всички. Не само геймъри, но и любители мощните, производителни и футуристични компютри, които имат всички предпоставки да се превърнат в бестселъри. От няколко дни този лаптоп е вече при нас за тест и сега идва ред да споделим с вас преките си впечатления от него. Уважаеми дами и господа - Lenovo Legion 5 Pro.

Дизайнът на лаптопа е в изцяло в стила на Legion серията на Lenovo. В последно време тя е по-изчистена, но винаги по корпуса присъства характерното лого на бранда. Интересно е да се отбележи, че освен класическата стоманено сива версия, която тестваме ние, моделът има и екстравагантен вариант в скатово бяло. Сглобката на 5 Pro е повече от перфектна.

Всички елементи прилягат идеално един към друг и конструкцията предполага дълга и безпроблемна експлоатация. Това тяло със сигурност ще издържи на сериозните натоварвания, на които подлагат лаптопите си геймърите. Корпусът на лаптопа е направен от комбинация между метал и поликарбон с ефектна обработка. Алуминиеви са външните елементи - тоест горният и долният капак. От поликарбон е направено вътрешното пространство при клавиатура и рамката около дисплея.

 

Впрочем тя е изключително тънка в късите си страни. Вероятно е можело да бъде постигнат подобен ефект и горе, но при положение, че това е геймърски лаптоп, не е чак толкова наложително. По-важното е, че тук Lenovo са интегрирали доста добра Web камера. Екстра, която все по-често ценим не само за видео разговори, но и за гейм стройминг с коментари в реално време. Много геймъри пълнят YouTube каналите си с такова съдържание, като е много удачно да се използва именно камерата на лаптоп, докато се играе някоя игра. Камерата снима със 720p и има специална E-Shutter функция, която механично я закрива, когато не я използвате.

Така няма шанс хакери да надничат в личното ви пространство. Тук е момента да кажем и няколко думи за вграденото в лаптопа озвучение, което е доста сериозно. То е дело на Harman и се състои от двойка високоговорители с по 2W мощност всеки. Те са Nahimic Аудио и звукът от тях е не само силен, но също така чист и с отчетливи ниски и високи честоти. Нещо, което със сигурност търсим като ефект, когато играем игри без слушалки или външни колони. Ето един звуков тест, от който да добиете реална представа за качеството и силата на звука.

Независимо, че това е геймърска машина, габаритите на Legion 5 Pro са сравнително компактни - 356 мм на 264.2мм, като дебелината на профила варира от 21.7мм до 26.85мм, защото формата на тялото е клиновидна, с изтъняване към предната част. Това е не само дизайнерско решение от страна на Lenovo, но и много функционален трик, който повишава удобството при работа с клавиатурата. Замислете се, не случайно професионалните PC клавиатури имат крачета за регулиране на наклона в задната част.

Самата клавиатура тук, както се и очаква, предвид че тестваме геймърски лаптоп е е специална. Тя се казва Legion TrueStrike и е характерна с това, че бутоните при нея с с по-меко потъване, което гарантира по-добра прецизност и отчетливост, без значение от силата на натиск, която указваме.

 

 

Бутоните са подсилени, достатъчно големи, с ергономична форма, а като допълнителна екстра при някои разновидности на модела е налична и 4-зонова RGB подсветка. В дясно е наличен нъмпад нумерационен блок, а в ляво под него в отделно пространство е изнесен стрелковият курсор. В това отношение Lenovo имат едно голямо Браво от нас, защото при повечето други компании, към стрелките не се подхожда толкова отговорно, а колкото и да не ви се вярва, много геймъри играят с тях, особено левичарите.

Тъчпадът е с доста големи размери, което също е плюс. Малко ни липсват механични помощни бутони, но пък теста ни показва, че и сензорните тук работят доста добре.

 

Както се и очаква, предвид че тестваме сериозна геймърска машина, периферната ѝ свързаност и функционалност, също е доста сериозна и богата. За разлика от стандартните лаптопи, къде портовете са изнесени само в двете по-къси страни, тук голяма част от арсенала стои отзад.

Това се прави изцяло с функционални предназначение, за да бъдат страните, колкото се може по-свободни от към стърчащи кабели. В задната част са разположени захранването и цели 3 пълноразмерни Type-A USB порта версия 3.2 Gen 1, като един от тях е с always-on функция и е постоянно включен, което позволява да зареждате външни устройства чрез него, без да пускате лаптопа.

Тук има и един USB Type-C версия 3.2 Gen 2, с DisplayPort 1.4 функционалност. Налични са още RJ45 и пълноразмерен цифров аудио/видео порт HDMI 2.1. В ляво има още един Type-C с абсолютно същите параметри, както и комбиниран 3.5мм аудио жак за свързване на микрофон и слушалки. В дясно са още едно USB-A 3.2 Gen 1, както и специалният E-Shutter бутон.

До тук с видимото за очите в корпуса на новият Lenovo Legion 5 Pro. Във втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на тази мобилна геймърска машина, ще подходим по-технически и ще споделим впечатленията които натрупахме на база обстойни тестове на дисплея, хардуера и батерията. Интересното тепърва предстои да бъда показано.