Вижте още видео ревюто: Лаптопи Lenovo IdeaPad 5 14 и IdeaPad 5 15 с процесори Intel и AMD

 

В началото на 2019 година, Lenovo представиха своя универсален геймърски лаптоп Legion Y540. За отрицателно време той се превърна в бестселър, който много геймъри използват във времето, когато играят извън дома си. Какво обаче ще кажете за нещо още по-добро, на почти същата, както тази с която бе представен Y540 преди почти две години. Уважаеми дами и господа, представяме ви Lenovo Legion 5.Моделът се явява своеобразно продължение на Y540, като това не е просто обикновен фейслифт, а изцяло нова машина. Legion 5 е подобрен във всяко едно отношение и още тук в аванс ще ви издадем, че във времето в което тествахме машината, останахме много приятно изненадани от това, което са постигнали Lenovo. Какво толкова ни впечатли ли - всичко по реда си.

 


 

Ще започнем с дизайна на устройството, който е изцяло в Legion стила на Lenovo. Въпреки, че е открито геймърски обаче, 5 няма крещящ корпус и дори може да бъде определен като елегантен. Има един елемент, който е нестандартeн и изглежда доста премиално. Това е отварящият механизъм и не толкова формата му, колкото разположението. Когато се отвори горният капак, зад него остава място. Конструкцията стои стабилно на масата пред нас и за разлика от повечето стандартни панти, не се разклаща, когато Legion 5 е в скута ни и играем игри. Отварящият механизъм се движи плавно и стегнато.

 

Материалът от който е направен корпусът на лаптопа е поликарбон. Той е здрав, лек и приятна изненада - независимо, че е матиран, по него следи от пръстови отпечатъци почти не личат, а когато се появят – се почистват лесно. Почти нищо в дизайна на лаптопа не издава, че той е геймърски, дори логото Legion върху горния капак не е с подсветка, но все пак има много ефектен блясък. Самият капак е много тъничък. В отворено положение измерихме с електронният си шублер само 7мм. Като ние тестваме модела Lenovo Legion 5 17, който логично има 17.3“ диагонал на дисплея. Има и вариант Lenovo Legion 5 15 е с 15.3“ и капакът му е още по-тънък.  

По същия начин стоят нещата и при цялостните размери на лаптопите. Един въпрос: Колко геймърски лаптопи можете да държите толкова леко в ръка? Legion 5 е доста компактен и сравнително лек за такъв тип гейминг устройство.


За клавиатурата на Legion можем да изказваме саамо суперлативи. Тези от вас, които следят видео ревютата ни през годините, знаят че винаги сме се възхищавали на клавиатурите в ThinkPad серията на Lenovo. В тази геймърска машина също сме много доволни от постигнатото от Lenovo. Клавиатурата е пълноразмерна, с достатъчно разстояние между бутоните. Стрелковият курсор е изнесен в отделна зона. Самите бутони са с матово олеофобно нано покритие и имат ергономична, прилягаща към пръстите форма. Не можем да ги определим като шумни, но в същото време ходът им е отсечен и по-дълъг. Точно такъв, какъвто бихме искали да е в един геймърски лаптоп.

 Клавиатурата им нъмпад нимерационен блок, бутоните са със стандартна бяла подсветка, без излишни шарении като RGB. Тъчпадът е достатъчно голям с размери 106мм на 70мм и има скрити под общата повърхност бутони.

В ляво от тъчпада има надпис "audio by HARMAN" който ни подсказва, че Legion 5 има достатъчно качествено озвучение. То се състои от 2 високоговорителя с по 2W мощност всеки, като е налична и Dolby Atmos поддръжка. Ето един звуков тест, който направихме за вас, за да добиете реална представа за силата и качеството на звука. В лаптопа има вградени два микрофона, които обграждат камерата в горната част на рамката около дисплея. Тя също е малко по-специална - има механичен капак, който сигурно ви предпазва от хакерски атаки.
 

Основната част от портовете по периферията са изнесени в задната част на лаптопа. Като голямо Браво за това, че Lenovo са обозначили от горната страна всеки от тях. Така при включване, няма да ви се налага да обръщате лаптопа, за да разберете къде точно се намира определен порт. Тук са Gigabit-Ethernet, USB 3.2 Gen 1 Type C и DisplayPort, 2 USB 3.2 порта Gen 1 Type A, цифров аудио/видео изход HDMI, захранване и докинг порт. В късите страни има по един порт USB 3.2 Gen 1 Type A, като в ляво има и комбиниран аудио жак.

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg  посвети на лаптопите от серията Lenovo Legion 5. В нея ще погледнем на тях по-технически и ще споделим впечатленията си от дисплея, хардуера и батерията им.