Красив лаптоп с ниска цена – кой не иска да получи тази комбинация, когато избора новият си преносим компютър. За щастие това не е невъзможно и в това свое видео ревю, екипът на Digital.bg ще ви покаже точно такъв лаптоп, който успя да привлече вниманието ни на първо място с бюджетната си цена, а последствие с дизайн, функционална периферия, достатъчно надежден хардуер и батерия, която предоставя сериозна автономност. Уважаеми дами и господа - Lenovo IdeaPad S340-14IWL.

 

 

Тук в началото на ревюто ни, казваме цялото наименование на модела умишлено, защото на пазара има няколко разновидности на S340, с различен размер на екрана. Както подсказва и цифрата в началото - 14IWL е с 14“ диагонал на екрана. Налична е още версията S340-15, на която диагоналът е 15.6“. След като вече знаете разликата, ще продължим да наричаме лаптопа просто IdeaPad S340.

Както и друг път сме казвали, Lenovo е една от марките, които предоставят на потребителите възможността да конфигурират сами хардуера на лаптопите си си върху една базова платформа, която са направили така, че да бъде достатъчно красива, модерна и функционална. В наши дни така е при IdeaPad S серията с модели S145, S349 и S540. При последните две, от тази опция печелят най-много тези потребители, които не търсят толкова мощен хардуер, колкото визия. Lenovo IdeaPad S340-14IWL във варианта 81N700HEBM в който го тестваме ние е с цена от малко над 700лв.

Но дизайнът му по никакъв начин не кореспондира с ниската цена. Например обикновено лаптопите в този ценови клас са направени от пластмаса, доколкото S340 е с алуминиев корпус. Така той изглежда доста премиално и визуално би конкурирал дори MacBook Air или , ако стои поставен до него. Алуминият освен красив е и много функционален, защото играе ролята на естествен пасивен охладител. Ще ви издадем в аванс, че когато тествахме хардуера на лаптоп, при максимално натоварване, S340 остава с температура доста под средностатистическата. Не можем да не отбележим, че IdeaPad S340 се предлага в много ефектни цветови разновидности – черна, синя, платинено сива и розово-златната, която сме взели за тест ние. В този цвят е не само горният капак, а почти целия корпус.

Изключението са клавиатурата и релефната поликарбонова рамка около дисплея. Както забелязвате, тя е съвсем тъничка в късите си страни, което оказва благотворно влияние на размерите на целия лаптоп. Те са 323мм на 231мм. Габаритите могат да бъдат съпоставени дори с тези на далеч по-скъпи 14-инчови конкуренти като Huawei MateBook D 14 който е 323мм на 221мм, Dell Latitude 14 - 333.5мм на 229мм, HP ProBook 445 G6 - 324мм на 238мм. Както виждате, някои цифри са дори по-високи. Сходно е положението и при дебелината, където S340 маркира 17.9мм, а при теглото 1600гр. Лаптопът определено е удобен за работа извън дома и дълги пътувания не се усеща като нещо обемисто, което ни пречи или тежи. Отливката на отделните елементи е качествена и не откриваме нещо дефектно, което да ни се набие на очи. Сглобката на елементите е платна и при опити за кривене и директен натиск, конструкция не поддава, не се чуват и паразитни звуци.

Дисплеят е захванат за тялото посредством една голяма централна панта. Тя има огромен диапазон на отваряне, достигащ цели 180 градуса. В отворено положение, дисплеят застава зад основното тяло. Като при работа с лаптопа в скута, не маркираме неприятни разклащания. За това основна заслуга има механизмът, който се движи плавно и стегнато, но в същото време можете да отворите капака дори с един пръст.

 

Голямо Браво имат от нас Lenovo за това, че да интегрирали механичен капак над WEB камерата. Така няма шанс хакери да надничат през нея в личното ви пространство.

 

 

Lenovo IdeaPad S340 е малък лаптоп, с доста голяма клавиатура. Тя е съвсем пълноразмерна и на нея спокойно можете да въвеждате продължително текст. Бутоните са с А-симетрична ергономична форма и прилягат плътно към пръстите ни при писане. Материалът от който са направени не се пързаля и попива влагата от кожата ни. В по-скъпите версии на модела, клавиатурата е с подсветка, но нашата като бюджетна, няма тази опция.

 

 

Тъчпадът тук носи името ClickPad, защото представлява една голяма сензорна зона, под която са скрити помощните бутони. За разлика от обикновените тъчпади, където е цяло приключение да се работи с мокри ръце, тук няма никакъв проблем с това.

 

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на лаптопа Lenovo IdeaPad S340-14IWL. В нея ще разгледаме и тестваме периферията, хардуера, дисплея и батерията на тази интересна бюджетна машина.