Небезизвестен факт е, че доста потребители търсят бюджетни лаптопи, с колкото се може по-ниска цена. Това обикновено са хора, на които преносимият компютър служи основно за браузване в интернет, писане на текстове, управляване на социални мрежи и пазаруване онлайн. Със сигурност много от вас се разпознаха в този момент, нали? Специално за този тип потребитрели, всеки един бранд, с изключение на Apple има серия с ниска цена, която  е създадена да служи вярно и да струва малко пари. В това свое ревю, Digital.bg ще ви покаже именно един такъв лаптоп, който е дело на марката Lenovo. Уважаеми дами и господа - Ideapad S145. 

Избрахме да тестваме точно този модел, защото едно от големите му преимущества на този е възможността да избирате между огромен хардуерен асортимент от централни процесори, видео карти, RAM памет и сторидж. Реално можете да конфигурирате идеалната машина, според индивидуалните си нужди и финансови възможности. От този ход печелят най-много споменатият тип потребителите, които са решили да си купят най-базовият вариант на S145, чиято цена е около 450лв. Печелят, защото при него дизайнът на машината е същият, както при топ варианта за 1300лв. Познавайки добре пазара на преносими компютри, не се сещаме за друг в класа до 500лв., който да изглежда толкова премиално.

Корпусът на лаптопа е направен от поликарбон с обработка, която в капака и вътрешното пространство наподобява метал. Цветовите разновидности са три – сребриста и черна във варианти гланцирана и матирана. Ние избрахме за тест матираната, като най-практична и универсална. Повърхността е приятна на допир и визуално изглежда много добре, но се цапа лесно и по нея следите от пръстови отпечатъци личат. Рамката около дисплея е матирана и така не създава неприятни отблясъци. Същата обработка има и долната част – когато работи с лаптопа в скута си, не изпитваме неприятно усещане от запотяване.

В Ideapad S145 преобладават осечените линии, като предната и задната част стоят симетрично под ъгъл. Отварящият механизъм изглежда като голяма централна панта, но реално се състои от две малки, които са изнесени в краищата на този блок. Механизмът работи плавно и стегнато, но няма да можете да отворите горният капак с един пръст. Интересно е да отбележим, че пантите са с голям диапазон на отваряне и дисплеят застава почти хоризонтално. До какви преимущества би довела тази екстра, нямаме точен отговор, а само предположения. Ако някой от вас знае какви са предимствата на водоравното отваряне, ще се радваме да ни сподели във формата за дискусии по-долу.

Заради компактните си размери Lenovo Ideapad S145 е идеален спътник по време на пътувания. Той тежи 1600гр. или 1850гр., стойностите са две, защото модела се предлага в две разновидности – с 14“ и с 15.6“ диагонал. Ако търсите лаптопа онлайн имайте предвид цифрово-буквеният код, който следва след името Lenovo Ideapad S145. При по-малкия лаптоп, той е 14IWL, а при по-големия 15IWL. Интересно е да отбележим, че като дебелина двата лаптопа са напълно еднакви – профилът им е 19.93мм. И при двата варианта на лаптопите, периферията е еднакво функционална.

 

Основната част от нея е изнесена в ляво. Тук има цели 3 USB порта, като 2 от тях са версия 2.0, а третият е USB 3.1 Gen 1. Той е значително по-бърз и прехвърлянето на информация през него става светкавично. Два от портовете имат зареждаща функционалност, която ви позволява да прехвърляте енергия да речем към смартфон, дори когато лаптопът е изключен. В ляво са още 2 светлинни индикатора, захранващият порт и цифров аудио/видео изход HDMI 1.4b. В дясно са разположени четец на SD карти памет и комбиниран 3.5мм аудио жак за микрофон и слушалки.

 

Безжичната връзка с други устройства става през Bluetooth 4.2, а Wi-Fi антената е единична AC. Озвучението на лаптопа е изнесено в предните странични части и се състои от два стерео говорителя с 1.5W мощност всеки. Те са с Dolby Audio функционалност и звукът, който пресъздават е изненадващо силен и чист. Това е саунд тест, който записахме специално за вас.

 

Очаквайте и втората част на ревюто, което Digital.bg посвети на бюджетният лаптоп Lenovo Ideapad S145. Тя ще е по-техническа и в нея ще разгледаме и тестваме дисплея, хардуера, клавиатурата и батерията на това устройство.