Откакто съществуват, хибридните лаптопи винаги са можели да се похвалят със сериозен потребителски интерес. Както се и очаква едно от основните им преимущества пред стандартните лаптопи е мултифункционалността им. Всеки би предпочел да има две неща, вместо едно. Именно с едно от тези мултифункционални устройства екипът на Digital.bg ще ви запознае в това свое видео ревю. Уважаеми дами и господа – това в ръцете ми е Lenovo IdeaPad Flex 5, който само с едно движение се превръща от лаптоп в таблет.

Още тук ще направим една много важна отметка. Имайте предвид, че Lenovo имат и друг модел с подобно наименование IdeaPad 5, в чието наименование не присъства думата Flex. Той също е много интересен и ефектен компактен преносим компютър, но няма някои от функционалностите на този който ви показваме тук. Lenovo IdeaPad Flex 5 e 2 в 1 хибрид, който благодарение на специалният си механизъм на отваряне тъчскрийн функцията на дисплея си, може да се използва като таблет или като презентационна дъска, освен като лаптоп.

 

 

При стандартният IdeaPad 5 отварящият механизъм е еднокомпонентен, доколкото при Flex има две отделни панти с възможност за 360-градусова ротация. Механизмът е доста качествен и издържа откровено казано грубите ни тестове за здравина. Движението на пантите е плавно, но и стегнато. В режим таблет клавиатурата не виси. Когато използваме устройството като лаптоп и то е в скута ни, дисплеят не се разклаща и стои стабилно фиксиран. Съотношението на теглото на основата и дисплея е добре балансирано. Теглото на лаптопа е точно 1500гр., а размерите му са 321.5мм на 217.5мм.

Дебелината за корпуса е между 17.9мм в предната част и 20.8мм в задната част. По отношение нам обилността при IdeaPad Flex 5, Lenovo са се справили отлично. Това устройство е много удобно за носене извън дома и офиса, като се превръща в чудесен спътник по време на пътуванията ви, в които ви се налага освен да разотите, да направите презентация или заспивайки да четете някоя книга онлайн.

Дизайнът на IdeaPad Flex 5 е ефектен и изчистен. Преобладават отсечените линии и скосявания в периферните части. Целият корпус е направен от два вида здрав и лек поликарбон, който има специална обработка, много наподобяваща метал. Налични са две цветови разновидности - Light Teal и Graphite Grey. По тази която тестваме ние, можем да споделим, че следи от пръстови отпечатъци не личат. Корпусът изглежда, че ще е устойчив на преждевременна амортизация. Всичко е изпълнено достатъчно качествено и сглобката на отделните елементи е на ниво.

Същото нещо можем да кажем и за клавиатурата. Въпреки, че хибридният лаптоп е с компактни размери и малък 14“ дисплей, бутоните на клавиатурата са пълноразмерни и тя е достатъчно удобна за продължително писане. Бутоните са тихи и имат самостоятелна подсветка, което прави IdeaPad Flex 5 подходящ за работа вечер, докато някой около вас си почива. Тъчпадът е с почти квадратна форма и е направо огромен за толкова компактно устройство. Тестовете ни показват, че сензорите му реагират бързо, без забавяне. 

 

 

В дясно от тъчпада има сензорен бутон, в който е вграден четец на пръстови отпечатъци. Lenovo са помислили за сигурността ви и по отношение на HD WEB камерата. Тя е защитена с механичен капак и така  зложелатели няма да имат възможността да надничат в личното ви пространство. Озвучението на лаптопа е разположението от двете страни на клавиатурата и се състои от два високоговорителя с по 2W мошност всеки. Наличен е и Dolby Audio оптимизатор.

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на хибрида Lenovo IdeaPad Flex 5. По традиция тя ще бъде технически насочена и в нея ще споделим преките си впечатления от обстойните ни тестове на дисплея, хардуера, периферията и батерията на устройството.