Lenovo е една от малкото компании, които предлагат на потребителите голям периметър от възможности за избор на бъдещият им преносим компютър. В портфолиото на бранда има от дизайнерски Yoga модели, през геймърските Legion, бизнес машините ThinkBook и професионалните IdeaPad. В това свое видео ревю екипът на Digital.bg ще ви покаже един от новите топ представители на последната спомената серия. Той определено заслужава вниманието ви, а защо – предстои да разберете в следващите минути. Уважаеми дами и господа - Lenovo IdeaPad Creator 5.

Това е първият лаптоп от тази нова подсерия, който идва при нас за тест и по тази причина Creator ще ни е още по-интересен. Освен Creator, тази година Lenovo пуснаха още Flex и Slum серии. Ще започнем с дизайна на устройството, който в никакъв случай не можем да определим като стандартен. В него има геймърски мотиви и това не е случайно. Creator споделя една и съща платформа с геймърският Lenovo IdeaPad Gaming 3, но е малко по-различен и не толкова биещ на очи. По тази причина със сигурност не можем да наречем Creator 5 геймърски.

По корпуса има разчупени форми и той определено е запомнящ се. За разлика от лаптопите за игра обаче, този е много по-обран и не се набива на очи. Да, това е визия, типична за една работна станция. IdeaPad Creator 5 е предназначен за работа. Такива лаптопи трябва да са много мощни, с качествени дисплеи и добри батерии.

Корпусът на Creator 5 изглежда като алуминиев, но реално е направен от здрав поликарбон с ефекта, наподобяваща метал обработка. Цветът е доста ефектен и нестандартен. Lenovo са го нарекли Dark moss, което в превод означава Тъмен Мъх. По повърхността следи от пръстови отпечатъци не личат и изглежда така, сякаш ще бъде и устойчива на преждевременна амортизация. Погледната от близо, сглобката на отделните елементи е доста качествена. При теста с директен натиск и опити за кривене не отчитаме сериозни отклонения. Не се чуват и неприятни скърцания и припуквания.

Като размери IdeaPad Creator 5 е достатъчно компактен, че да бъде удобен за носене извън дома и офиса. Всъщност все по-често хората използват един и същи мощен лаптоп за работа в в къщи и в офиса, вместо да използват две десктоп работни станции на всяко място. Определено Lenovo са обърнали внимание на мобилността при творението си. Точните му габарити са 359мм на 250мм, като дебелината на профила в най-издадената му част е 24.9мм. Теглото е малко над 2кг., което за такъв тип устройство си е направо малко.

За качеството на сглобката говори и отварящият механизъм. Той е централно разположен и се движи много стегнато. Това означава, че в отворено положение дисплеят не се разклаща и респективно можете да работите спокойно с лаптопа в скута си или на масичката пред вас по време на по-дълги пътувания със самолет или автомобил. Ако сте работили в движение и преди, със сигурност знаете колко е неприятно дисплеят ви да се клати.  

Изработката на клавиатурата е на ниво. Бутоните са големи, с ергономична форма и прилягат добре към пръстите ни. Разстоянието помежду им е достатъчно и макар лаптопът да не е предназначен основно за това, на него спокойно можем да пишем дълги текстове, без неволно да натискаме съседни бутони. Ходът на бутоните е сравнително дълъг и отсечен, но пък обратно на очакванията ни бутоните са доста тихи, което е голям плюс.

Също практично решение е, че стрелковият курсор е изнесен извън равнината на останалите бутони. Клавиатурата има бяла подсветка с нива на регулиране. Тъчпадът е голям, еднокомпонентен със скрити под общата равнина помощни бутони. Тестовете ни показват, че реагира бързо и точно.

 

 

Практичен лаптоп като този, съвсем логично има и достатъчно функционална периферия. По продължението ѝ намираме Захранващ порт, RJ-45 за жично свързване на мрежа, цифров аудио/висео изход HDMI 2.0, пълноразмерен USB Type-A 3.2 (Gen. 1) port и USB Type-C 3.2 (Gen. 1). В самия край на лявата периферна част е 3.5мм комбиниран аудио жак. В дясно е само още един USB Type-A 3.2 (Gen. 1), като до него е една от охлаждащите решетки.

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на лаптопа Lenovo IdeaPad Creator 5. Тя както винаги ще е технически насочена и в нея ще споделим впечатления и резултати от тестове на хардуера, дисплея и батерията на устройството.