Вижте още видео ревюто: Lenovo IdeaPad Creator 5 - Висок клас мобилна работна станция

 

На екраните си виждате един от новите и нестандартни модели лаптоп на Lenovo. Тези от вас, които следят видео ревютата на Digital.bg, вече са разпознали, че това е IdeaPad Creator 5.

В първата част на обзора който му посветихме, разгледахме именно видимото за очите в дизайна на устройството, като казахме няколко думи за произхода на новата серия Creator. Обърнахме внимание на размерите, сглобката и материалите от които са направени отделните компоненти. Споделихме впечатления от клавиатурата, тъчпада и периферията.

Сега е време да погледнем на IdeaPad Creator 5 малко по-технически и да споделим преки впечатления от дисплея, хардуера и батерията му. За разлика от ThinkBook и Yoga сериите, при които ключов момент е намалената рамка около дисплеите, при Creator Lenovo наблягат на други неща при екрана и рамка около него си има. В горната ѝ част, впечатление ни преви HD WEB камерата, която има механичен капак. Екстра, която все повече ценим, когато става дума за сигурност в Интернет.

Самият дисплей е с 15.6" диагонал има FHD 1920x1080 пиксела резолюция. Дисплеят е IPS и покрива на 100% Adobe RGB цветовата гама, което го прави идеален за употреба от хора, които работят с графични и програми за фото и видео обработка. Яркостта също е доста висока – 500 нита, като разпределението ѝ е равномерно по продължение на цялата зрителна площ. При единичен цвят на екрана не се забелязват ясно изразени по-светли и по-тъмни петна.

Дисплеят е с Anti-glare покритие, което ви позволява да работите близо до прозореца през деня или нощем под насочена лампа, защото няма да се появят отблясъци. И не на последно място и ще отбележим, че дисплеят на Creator 5 е с много висока честота на опресняване - 144Hz. Това е много полезно при споменатата видео обработка, но и спокойно позволява на устройството да се използва и като геймърски лаптоп. Още повече, че и хардуерът му е напълно подходящ за тези цели.

В България Lenovo IdeaPad Creator 5 има два варианта за централен процесор – съответно Intel Core i7-10750H и Intel Core i5-10300H. Ние тестваме по-мощният вариант, който е 6-ядрен с 12MB кеш. Стандартната му тактова честота е 2.6 GHz, но при нужда от повече мощност на помощ идва Turbo Boost технологията на компанията и честотата се клоква до доста сериозните 5GHz.

 

 

При оперативната RAM памет също има два варианта. Като единият използва само един 8GB SO-DIMM DDR4-2933 слота, а по-мощният разчита на два, които дават сумарно 16GB. Която и от двете конфигурации обаче да изберете, партниращият графичен процесор ще на ниво. Тук вътре стои NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti, който има 4GB GDDR6 самостоятелна памет.

Натоварихме лаптопа по всевъзможно начини, включително и с игра на тежки игри. В резултат можем да кажем, че той се справя без проблем, без наченки на забавяне. В същото време температурата на корпуса му остава достатъчно ниска. Това се дължи на факта, че охлаждането е много добре направено – винаги сме толерирали производители, които насочват горещият въздух назад и нагоре, както тук. В долната част отворите служат само за всмукване на студен въздух от двата вентилатора, които посредством медни тръби го разпределят към греещите части на хардуера.

 

 

В зависимост от потребителските ви нужди и бюджета с който разполагате, Lenovo ви дават възможност за избор между няколко варианта за вградена памет. Единият е хибриден между 256GB SSD M.2 2242 PCIe NVMe 3.0x4.  и 1TB HDD на 5400rpm, а другият е само  SSD M.2 2242 PCIe NVMe 3.0x4, като обемът е увеличен до 512GB.

Lenovo IdeaPad Creator 5 се захранва от 45Wh батерия и с нейна помощ можете да работите с лаптопа между 5-6 часа с едно зареждане в зависимост от начина ви на употреба. В комплект с лаптопа имате бързо и компактно 135W зарядно.