Отдавна вече геймърските лаптопи не са това, което бяхме свикнали да бъдат преди време. Само до преди 5 години, лаптопите които бяха подходящи за игра на игри бяха с огромни размери, които да могат да поберат целият им хардуер, съпътстван от обемисто охлаждане, което да може да поддържа работната температура в сравнително ниски граници.

Това обаче остава в миналото, защото през 2021 година, вече имаме достатъчно красиви, компактни устройства, които в същото време могат да се похвалят и със страхотни технически характеристики, превръщащи ги в универсални, удачни предложения за стрийминг, забавление и игра с разширени хоризонти. Като към това добавяме и фактора - достъпна цена. Уважаеми дами и господа, в това видео ревю, ще ви запознаем от близо точно с един лаптоп, който отговаря на описаното преди малко - Lenovo IdeaPad 5 Pro 16IHU6.

Ще започнем с няколко думи за дизайна, който определено би допаднал на по-голямата част от аудиторията. Той е универсален, елегантен и максимално изчистен. Няма нищо излишно, няма стърчащи форми или смели и необмислени дизайнерски решения. Единственото нещо, което изпъква върху горния капак е логото на Lenovo.

Корпусът е алуминиев и в сребристо сив цвят. Цветният метал гарантира намалено до под 2кг тегло. Достатъчно компактни са и размерите на IdeaPad 5 Pro 16 - 356мм на 251мм. Дебелината на профила от само 18.4мм. В компактната периферна част на устройството са побрани доволно количество изходи и приложения.

В ляво това са USB 2.0 Type-C, което служи и за зареждане, пълноразмерен цифров аудио видео изход HDMI, Thunderbolt 4/USB 4 Type-C, което поддържа DisplayPort функционалност и възможност за зареждане.Тук е и комбинираният 3.5мм жак за свързване на микрофон и слушалки. В дясно са четецът на SD карти памет и 2 пълноразмерни USB 3.2 Type-А порта от първа генерация. Бутонът за активиране се намира във вътрешното пространство, в дясната част над клавиатурата. В ляво от него се намира решетката на озвучението, а над решетката, със същия размер е еднокомпонентната панта на отварящия механизъм.

 

 

Горният капак се отваря до ъгъл от 155 градуса, като в отворено положение пантите го държат стегнато и той не се разклаща неприятно. Казваме това, защото не са единици лаптопите, включително и доста скъпи такива, при които срещаме въпросното клатене.

И така идва време да спрем поглед върху един от ключовите елементи в този лаптоп - неговият дисплей. Той е с нестандартният 16" диагонал, със съотношение на страните 16:10. Практиката ни показва, че този размер е много по-удачен за мултимедия, гледане на видео и игра на игри. Още повече, че в напи дни вече има оптимизирани заглавия за 16:10 и с тях удоволствието и визуалното изживяване по време на игра е далеч по-добро.

 

Матрицата на дисплея е IPS и е самостоятелна разработка на Lenovo. Тя е с резолюция 2560 x 1600 пиксела, които гарантират максимална детайлност на образите с цели 189ppi плътност на пикселите за площ от 1". Важно е също така да отбележим нещо в този дисплей, което определено ще оценят хората, които смятат да използват Lenovo IdeaPad 5 Pro 16IHU6 за игра на игри. Това е високата цели 120Hz честота на опресняване. Тази честота гарантира значително по-плавно движение на образите, което в комбинация с добрия хардуер на лаптопа правят изживяването по време на игра още по-приятно.

И така идва ред да споделим какъв всъщност е хардуерът, който Lenovo са интегрирали в своя лаптоп и на база това ще преценим за какви цели е подходящ той.

 

В основата на всичко стои добре познатият ни Tiger Lake централен процесор Intel Core i5-11300H. Той е с 4 ядра, които в стандартен режим са с 3.1GHz тактова честота. При по-екстремно натоварване обаче, чрез Turbo Boost фирмената технология на Intel, честотата се клоква до цели 4.4GHz, които са предостатъчни, за да се справят с по-сериозни натоварвания. За такива е подготвена и видео картата, която тук е NVIDIA GeForce MX450, с 2GB GDDR6 самостоятелна памет. Оперативната RAM памет е двуканална DDR4-3200 с обем от 8GB, а пространството за съхранение на информация е Samsung SSD NVMe с обем от 512GB.

Всичко изброено до тук се захранва от Li-Ion батерия с 75Wh заряд, като в комплект с лаптопа идва и специално бързо зарядно.

 

 

Е вече добихте обща представа, какво представлява лаптопа Lenovo IdeaPad 5 Pro 16IHU6. Ако ви е интересно да научите повече и по-детайлни подробности за машината, очаквайте серия от подробни ревюта под формата на текстови статии със снимки, които ѝ посветихме.