Замисляли ли сте се за какво използва лаптопа си един средностатистически потребител? Основните функции на преносимият компютър са: социални мрежи, съхранение на снимки, въвеждане на текст, в по-редки случаи Photoshop и някоя и друга по-лека игра. Ако разпознавате себе си в този тип потребители, то ще ви кажем, че изброените са задачи, които спокойно можете да изпълнявате на бюджетен лаптоп, за който не е нужно да давате баснословни суми. Е, ако имате пари в излишък, винаги можете да дадете 2-3000лв за ултрабук или геймърска машина, но ако си правите сметка при разходите които правите, то лаптопът който ще ви покажем в това видео ревю, със сигурност би ви бил интересен.

Уважаеми дами и господа, Digital.bg представя Lenovo IdeaPad 330-15, чиято цена започва от 500лв. Тя по никакъв начин не кореспондира с визията на лаптопа. Ако не знаехме предварително цената, гледайки  този IdeaPad 330, при всички случаи щяхме да заложим на 4-цифрена сума. Lenovo са съчетали много добре плавните преливания от капака към отсечената периферия. Като цветове, моделът се предлага в синьо, бяло кафяво, черно и сиво, като в България са налични само последните два варианта. Сребърният изглежда досущ като метален и не е толкова капризен от към цапане.

По черния, който тестваме и ние, следи от пръстови отпечатъци се забелязват лесно. Корпусът на машината е сравнително компактен. Размерите му са 378мм на 260мм, с 22.9мм дебелина. Теглото е точно 2200гр. Като база за сравнение ще дадем Asus VivoBook 15 който тежи със 100гр повече и е дебел 23мм. Acer Swift 3 пък е 2.2кг и е дебел 19мм.

В отворено положение на капака, лаптопът е много добре балансиран, респективно е удобен за работа в скута по време на пътуване. Има леко разклащане на дисплея, но всичко е в границите на нормалното. Отварящият механизъм е централно разположен, но не се бъркайте, той не е от една цяла панта. Тук долу, в двата края има две метални планки. Ходът им е плавен и в същото време стегнат, което е идеалната комбинация за този компонент.

 

 

Сглобката на отделните елементи е доста качествена. Не откриваме производствени дефекти, а при опити за кривене, конструкцията не поддава, не се чуват и припуквания. Тествахме и с директен натиск на горният капак. Тук има поддаване, но е в границите на допустимото.

 

 

Леко поддаване има и при клавиатурата. Тя е пълноразмерна и доста удобна за работа. Формата на бутоните ергономична и те прилягат добре към пръстите ни. При теста ни с продължително въвеждане на текст, не се сблъскахме с неудобно разположение на някой бутон, който да се натиска погрешка. Ходът на самите бутони е малко по-дълъг но бързо се свиква. В дясно Lenovo са намерили място за нъмпад нумерационен блок, който е много удобен за игри и пресмятания, единствено стрелковият курсор е малко сбит, но това е често срещано явление при 15“ лаптопи.

 

 

Тъчпадът също е с доста големи размери. Той е с два скрити под общата равнина бутона и е мултитъч.  Разпознаването на жестове улеснява много работата ви, особено при браузване в интернет. Просто поставете два пръста успоредно един до друг и плъзгайте страницата която сте заредили, вместо да използвате курсора на мишката. 

Тук ще направим едно важно пояснение, което ще избегне много въпроси и потенциални грешки при покупката му. Наличен и модел Lenovo IdeaPad 330S-15IKB, при който в името има само едно "S" в повече, но това е доста по-различен лаптоп. Малко е объркващо, но най-лесно ще се ориентирате по металният му корпус, различните цветове и цената, която около 2 пъти по-висока, спрямо тази на тестваната тук машина. Разлика разбира се има и в параметрите. Какви са те при Lenovo IdeaPad 330-15, предстои да разберете във втората част на това видео ревю, където Digital.bg ще разгледа и тества хардуера, периферията и батерията на машината.