Вижте още видео ревюто на Moto Z - Най-тънкият 5.5" Смартфон в Света

 

В ревютата ни често можете да видите интересни смартфони на Lenovo и Moto, като характерното при тях е, че за не много висока цена предлагат на потребителите достатъчно добри технически параметри и красив дизайн. В днешното ревю обаче ще забравим за момент за смартфоните, защото ще ви покажем от близо един лаптоп който успя да привлече вниманието ни със същите, споменати преди малко характеристики. Уважаеми любители на новите и интересни технологии – Digital.bg представя Lenovo IdeaPad 310-15ISK.

 

 

Дизайнът на лаптопа в никакъв случай не можем да наречем стандартен. Да, формата му не е екстравагантна, но не се случва често да тестваме машина която комбинира толкова отсечени линии със заобляния. Периферната лайсна около капака по нещо не ви ли напомня на тази при смартфоните днес? Lenovo не са залагали на скъпи материали при своя IdeaPad. Целта му е била да бъде здрав, устойчив на амортизация и готов за дългосрочна работа.

 

 

Съвсем очаквано, предвид, че корпусът на лаптопа е пластмасов, той при натиск поддава. Но това не отчитаме за проблем - просто го констатитаме. Вижте ако IdeaPad 310 беше алуминиев ултрабук за 3000лв, тогава вече щяхме да му дадем голям минус.

 

Цена

Тук е момента да отбележим нещо интересно в тестваната днес машина – цената ѝ. Lenovo IdeaPad 310-15ISK в конфигурацията в която го тестваме (80SM01HNBM) струва в България по-малко от 900лв. Което след като разберете малко по-късно какъв хардуер ни предлага лаптопа, ще разберете, че е доста примамлива цена.

 

 

Но да се върнем на дизайна и използваните материали. Споменатата пластмаса има обработка която има за цел да наподобява метал…и го прави успешно, особено в сивата версия на лаптопа. Но както виждате и при черната която тестваме ние има същата зрителна измама. За съжаление обаче повърхността е капризна на цапане и върху нея личат следи от пръстови отпечатъци, а IdeaPad 310 определено ще се случва да бъде пренасян между дома и офиса или университета защото е с доста компактно тяло за 15.6” лаптоп. 379х260мм с дебелина от 22.9мм.

 

 

Ще го съпоставим с друг 15.6" лаптоп от този клас в лицето на HP 250 G4. При него размерите са 384х255мм с 24.3мм дебелина. Теглото на IdeaPad 310 е 2кг и 200гр, което е със 100гр повече от HP-то. Но това не го прави прекалено тежък, просто 250 G4 е прекалено лек. Ето например Acer Aspire E5-552G който ви бяхме показали неотдавна пък тежи цели 2.4кг.

 

 

Отваряйки горният капак на IdeaPad 310 отчитаме, че той е доста тънък. Това от една страна е хубаво, но от друга води до едно леко неудобство. Ако работите с лаптопа в скута си, при най-малкото движение, той ще се разклаща. Иначе отварящият механизъм е много стегнат и качествен. Под основата по средата са скрити две метални панти които се движат много плавно. Можете да отворите капака дори с един пръст.

 

Клавиатура

И така, клавиатурата. Основната част от бутоните ѝ са пълноразмерни, включително стрелковият курсор. С намалени размери са Fn бутоните и нъмпад нумерационният блок в дясно.

 

 

Тук ще се радваме да чуем вашето мнение по въпрос - коя комбинация ви е по-удобна за вас? Тази или когато цифровите бутони в дясно са с големината на буквените в ляво, а стрелковият курсор е по-сбит? Коментарите си можете да оставяте във формата за дискусии тук долу или на нашата Facebook страница. Но да се върнем на клавиатурата при Lenovo IdeaPad 310.

 

 

Бутоните ѝ имат А-симетрична ергономична форма която приляга добре към пръстите ни при работа. Тестовете ни с продължително писане на текст показват, че с нея бързо се свиква и няма опасност да натискате често погрешка някой бутон. С изключение на един – този до Enter. Бутоните на Chiclet клавиатурата имат къс и отсечен ход, тихи са и това автоматично прави 310 удобен за работа, дори ако някой около вас си почива. Тъчпадът е ляво разположен спрямо централната ос и проследява линията на Space бутона. Той е с размери 100 на 53мм и има два разделени в обща плоскост помощни бутона.

 

Очаквайте

Гледайте Digital.bg и утре, защото във втората част на видео ревюто което посветихме на лаптопа Lenovo IdeaPad 310-15ISK ще ви запознаем с неговият хардуер. Ще тестваме дисплея с динамично видео, ще играем игри, ще измерим температурите на корпуса при максимални натоварвания и ще подложим батерията на различни изпитания.