Lenovo са най-големият производител на компютри в света за третото тримесечие на годината. Това е извода от последните доклади на анализатори от Gartner и IDC. Китайският гигант е реализирал продажбите на 15.8 млн. устройства за този период, което е ръст от 10.7% на годишна база и вече разполага с пазарен дял от 23.6%. По този начин Lenovo успяват да изпреварят своя най-голям конкурент в този сегмент, а именно HP, които са продали 14.6 млн. компютъра за тримесечието, което е 21.8% от всички продажби. Така компанията отчита ръст от 6.2%, спрямо 2017г.

 

Доброто представяне се дължи на ефективни маркетингови стратегии, както и на силните им позиции сред бизнес средите. Dell е единствената друга компания, която успява да разшири пазарния си дял на годишна база и отчитат 6.2% ръст с реализирането на 10.7 млн. продажби за периода. Стойности, които са достатъчни Dell да притежават 16% от глобалния пазар на компютри в периода юли-септември, информира Engadget. Следващите три производителя са Apple, Acer и Asus, които генерират съответно 7.3%, 6.1% и 6% от продажбите на компютри. 

 

 

Конкуренцията ще продължи с пълна сила и през настоящото тримесечие, когато ще видим много нови устройства на големите имена в индустрията. HP и Lenovo отново ще бъдат водещите фактори в пазара на компютри, а разликите между другите производители ще стават все по-малки. Въпреки това се забелязват процеси на стагнация, като Gartner твърдят, че за третото тримесечие са отчетени с едва 0.1% повече продажби, в сравнение със същия период през 2017г.  Потребителите традиционно са доста активни през последното тримесечие на годината.

 

Още от Digital: Бъдещите компютри ще могат да се самоунищожават в случай на заплаха