Вижте още Видео ревюто на Първият Смартфон на Nokia с Android - Nokia 3

 

Това на екраните ви е един от любимите ми телефони от не чак толкова близкото минало. Nokia 8210 който си взех в началото на века – как звучи само „началото на века”. През 2000-та година Nokia представиха още един легендарен модел 3310, който през следващите 5 години продадоха в забележителните 128 милиона бройки. Цифра която в наши дни е непосилна за който и да е модел смартфон. Днес легендата 3310 се преражда и това е наследникът ѝ - по-интересен, по-функционален и цветен.

 

 

Nokia 3310 (2017) Реплика срещу Оригинал

Първото нещо което ни прави впечатление в Nokia 3310 (2017) е кутията – шарена и младежка, с приятен ретро привкус. Освен варианта с прозрачен капак който е при нас за тест, можете да попаднете и на версия с изцяло картонена кутия, която е предназначена за други пазари. Но внимавайте много, защото вече се продават и доста ментета. Те са в чисто бели кутии без картинки по тях. А самият телефон е доста по-различен. Основаната разлика е в размера – репликата е видимо по-голяма.

 

Оригиналната Nokia 3310 (2017) е по-малка от ментето

 

Оригиналният 3310 (2017) е с размери 115.6 на 51мм и 12.8мм дебелина. Формата на телефона е ергономична и приляга добре към ръката ни при разговори.

 

Месец в режим на изчакване и 22 часа разговори

Всъщност 3310 е основно предназначен за точно такива хора – които използват телефона си за говорене…много говорене.  Моделът от Nokia от началото на века постигаше в това отношение до 4.5 часа време за разговори, което за времето си беше добро постижение. С този, вече можете да говорите до 22 часа без прекъсване, а времето в режим на изчакване е капацитетът цял месец.

 

 

Това са данни за версията с една SIM карта която тестваме ние. 3310 се предлага и в Dual SIM вариант при който времето за автономна работа е с 10% по-малко. За да поставите батерията, SIM картата или картата си памет ще изпитате известни затруднения, рискувайки да счупите нокът. Задният капак е прикрепен изключително стабилно. Цветовете на корпуса на телефона са 4 варианта - червен, жълт, сив и тъмно син като нашия.

 

Как да свалим задния капак на Nokia 3310 (2017)

 

Именно той е и най-близък цветово до ретро първообраза си. За разлика от останалите три които са гланцирани, повърхността на този е матирана и не се пързаля лесно. По повърхността драскотини и следи от отпечатъци няма да личат.  

 

Клавиатурата на Nokia 3310 (2017) 

 

Бутоните също за удобни за натискане и приятни на допир. Повърхността им изглежда да е устойчива на амортизация, но само времето ще покаже дали е така наистина. Дисплеят на телефона е 2.4" TFT QVGA - тоест резолюцията му е 320х240 пиксела. Днес дори смарт часовниците имат повече пиксели за инч, но не това е важното в случая.

 

Nokia 3310 (2017) - 2.4" TFT дисплей

 

Първият 3310 имаше 5-редов монохромен дисплей който при натиск ставаше на петна, а оставен на припек се разтичаше. Моделът от 2017г. е запазил стила на дисплея, но е добавил повече функционалност, устойчивост и заради поляризираният си слой е достатъчно добре видим при работа на открито, като замислете се. Ако имахме по-голям дисплей с много пиксели, времето за автономна работа нямаше да е толкова впечатляващо. А така Li-Ion батерията с 1200 mAh е напълно достатъчна за рекорди.

 

Цена

За това разбира се допринася и операционната система. Тя е Nokia Series 30+ и е създадена от компанията специално за най-евтините ѝ устройства. Към този клас се причислява и 3310, цената на телефона в момента в България е около 120лв. Освен това от родните телекоми Mtel и Vivacom предлагат модела при подписване на двугодишен договор за само 10лв.

 

Nokia Series 30+ Операционна система

 

Базовите приложения които имаме в 3310 (2017) са почти същите каквито и при старите нокии. Можем да играем дори Змията, но в модернизирана версия. Това пък е FM радио, което ще слушате единствено ако сте свързали слушалките от комплекта си, които служат като антена.

 

Радио и Слушалки на Nokia 3310 (2017) 

 

Първият 3310 нямаше камера, но в този вече е вграден 2MP сензор със съвсем базово качество. След като сте направили снимка обаче ще изпитате леко неудобство със споделянето – телефона няма Wi-Fi, а използва единствено WAP и EDGE.

 

Nokia 3310 - 2MP камера с LED светкавица

 

Споделянето на кадъра може да стане чрез Bluetooth или MMS. Има вариант да споделяте жично ако сте сложили в устройството microSD карта памет до 32GB, но тогава пък ще ви е нужен допълнителен кабел, защото 5V 550mA зарядното на телефона е максимално опростено и microUSB кабелът му е вграден и служи само за зареждане.

 

 

Камерата на 3310 има и LED светкавица, която типично за телефоните на бранда, с двойно натискане на джойстика нагоре се превръща във фенерче.