Samsung са кандидатствали за патент върху нова лазерна технология предназначена за използване в бъдещите им мобилни устройства. Според сайта SamMobile.com, технологията ще се основава на принципа на лазерната интерферометрия и ще позволи на мобилните устройства да отчитат сърдечната ни дейност, кръвното ни налягане, пулса ни и дори състоянието на кожата ни. Освен в смартфони, технологията може да бъде ползвана и в таблети и носими джаджи.

 

Кандидатурата за патент описва и начина, по който ще работи технологията: първо, източникът на светлина в устройството ще изпраща лазерен лъч до кожата, който ще създава върху нея определен модел, видим само за устройството. Пулсът на кръвта в артериите кара кожата ни да се движи и следователно променя този модел. Въз основа на тази промяна технологията в мобилното устройство може да измерва здравните ни показатели.

 

Още от Digital: По-добри ли са Samsung Galaxy S7 и Galaxy S7 edge от другите конкурентни смартфони на пазара

 

Технологията обещава да подобри методите, чрез които съвременните потребителски устройства определят нашите показатели. Подобно нещо би било от полза на много хора, които имат нужда всеки ден да следят кръвното си налягане или сърдечната си дейност. За съжаление, няма никаква гаранция нито че кандидатурата за патент ще бъде одобрена, нито че, при евентуално одобрение, технологията наистина ще види бял свят.