Мicrosoft стартираха още преди две години инициативата "Windows 10 On ARM", с която да ни позволят да използваме операционната система с процесори на ARM. Ключов акцент за популяризирането на концепцията имат чиповете от Qualcomm Snapdragon платформата. Компанията си партнира с производители, като Аsus, HP и Lenovo, които вече представиха лаптопи в този сегмент, които се промотират като "винаги свързани към интернет" и гарантират дълъг живот на батерията. 

 

Сега разбираме, че организацията Red Hat вече работи усилено, за да оптимизира една от най-популярните дистрибуции на Linux, a именно Fedora за процесорите на ARM. Toзи проект вече е в напреднала фаза и първите устройства, които се възползва от него ще са базирани на Qualcomm Snapdragon 850 процесора. Желанието на Red Hat е за в бъдеще да използват и другите чипове от висок клас на компанията в нова генерация лаптопи, които работят с Fedora Linux, съобщава FossbBytes.

 

 

 

На този етап не разполагаме с допълнителни детайли за този проект, но вероятно в следващите седмици ще научим повече за плановете на Red Hat. Важно е да отбележим, че засега става въпрос само за Fedora, но ако концепцията се хареса на потребителите вероятно ще видим ARM лаптопи и с другите популярни Linux дистрибуции. Устройствата ще се отличават не само с впечатляващ живот на батерията, но също така ще се продават много по-евтино от конкурентните модели с Windows.

 

Oще от Digital: Производителите на лаптопи ще използват все повече литиево-полимерните батерии през 2019г.