Голямото предимство на SSD дисковете е осезаемо по-високата скорост, в сравнение с класическите HDD хард дискове, които обаче предлагат повече капацитет за съхранение на данни. Анализаторите смятат, че ще са необходими години преди ситуацията да се промени и SSD-тата да изместят напълно своите предшественици. Водещите производители на лаптопи предлагат все повече модели, които се възползват от тази технология и конкуренцията между тях допринася за намаляване на цената на SSD-тата, информира Digitimes.

 

HP и Dell са най-агресивните брандове по отношение на популяризирането им в индустрията и ще представят много нови модели с SSD до края на годината. Очаква се техния пример да бъде последван и от други компании, което постепенно ще превърне лаптопите с 256GB дискове и технологията в стандарт за цялата индустрия. Това ще се случи през следващата година. Водещ принос за всички тези процеси ще имат все по-ниските цени на SSD-тата, което ще позволи да намерят място дори в конфигурациите от ниския ценови сегмент.

 

Прогнозите на пазарните наблюдатели са, че до края на 2018г. приблизително 55% от всички нови модели ще имат SSD. Разнообразието от подобни устройства на пазара ще принуди компаниите да преминат към 256GB конфигурации през 2019г. Тази тенденция ще продължи с пъна сила и ще обхване 512GB и дори 1TB модели, които ще се позиционират като стандартна характеристика в лаптопите до края на десетилетието. Данните са поредното категорично доказателство, че бъдещето на индустрията е в SSD-тата.

 

Още от Digital: Нова технология ще доведе до създаването на SSD дискове с 40 терабайта памет